U vinskoj kući Kitokreta mošt kršten u vino [FOTO]

Autor: D.M.

Na Martinje se u vinskoj kući Kitokreta kod obitelji Sontaki okuplja rodbina, te prijatelji i poslovni partneri. Sam Martinjski ceremonijal krštenja mošta u vino i zazivanja zaštite podrumarskog patrona sv. Martina obavlja po starom kutjevačkom običaju u dvorištu podruma koji je udaljen samo desetak metara od središta mjesta na Trgu Graševine.

Obred su vodili vinski biskupi Ivan Fistrić, poznatiji kao Martin Fio Kutjevski i glava obitelji Hrvoje Sontaki poznatiji kao Martin Venjski-fra Kitokret . Njema su u obredu pomagali ministranti Marija Čale iz Vrbanje, Marta Horvatinec i Marin Radovanić iz Samobora.
Ovoga puta, za kuma podruma izabrana je gošća Marija Herić iz Bistre. Kuma je s radošću prihvatila obveze u ime svog kumčeta te redovne obilaske i praćenje njegovog razvoja u podrumu Sontakijevih.Istovremeno uz obred krštenja vršeno je i preventivno oralno cjepljenje protiv Covida i to s tri doze graševine, a nešto kasnije i buster dozama crnog vina Kitokreta. Bilo je gostiju koji nisu znali brojati pa su malo pretjerali s dozama graševine.

Za ovu prigodu kuhao se čobanac i pekao odojak na ražnju za što je bio zadužen sin Ante. Pila se mlada tek krštena graševina i vina starijih godišta. Tu su i druga jela i slastice, a pala je svirka i pjesma u pratnji benda Kutjevački Maligani u sastavu Marko Kraljević i Goran Jugović.

Vinska kuća Sontaki je poznata po graševini, pinotu crnom i cabernet franku, a posebno po vrhunskom vinu Kutjevački Kitokret. Ova vina osim u Kutjevu piju se i diljem Hrvatske. U tome prednjače ugostitelji sa Jadrana kojima uskoro započinje turistička sezona.

Inače brigu o vinogradima na lokacijama Hrnjevca i Kutjeva, podrumu i vinima vodi Hrvojev sinovi Kruno. Da on to dobro obavlja potvrđuju priznanja i nagrade na ocjenjivanjima u Hrvatskoj.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot