U vinogradima utrka s vremenom i užurbani radovi prije cvatnje loze /FOTO/

Autor: D.K.

POŽEGA / TORANJ – Užurbani su radovi u vinogradima diljem Požeštine i šire u kojima se završavaju radovi prije skore cvatnje loze. Rezidba i vezanje je tek nedavno završeno, koji su radovi kasnili zbog loših vremenskih prilika i kasnog snijega. Trenutno je u tijeku plijevljenje, zametanje loze, proljetno zaoravanje i tanjuranje. Sve te poslove je neophodno obaviti ovih dana, a vremenske prognoza ne ide u prilog jer se najavljuju oborine koje vinogradarima i ne idu baš u prilog.

S brojnim poteškoćama i u utrci s vremenom susreće se i požeški vinar i vinogradar Dinko Vojak. U vinogradima koji su na nekoliko lokacija po cijele je dane. Budnim okom prati sve promjene na lozi uz obavljanje svih poslova kako bi u konačnici vinova loza dala što bolji i kvalitetniji urod.

Osim u na Sokolovcu iznad Požege, Vojak ima vinograde i na Škomiću pokraj Tornja gdje ima 24 tisuće čokota. U radove je uključena cijela obitelj, a pomaže i punac Mirko Palijan.

Učestale kiše smjenjuju vjetrovi i druge nepogode pa se neprestano gleda u nebo. Međutim, Dinko će ovo obilje vlage usmjeriti u dublje slojeve podrivanjem zemlje koju će loza koristiti u sušnom ljetnom period. Ovaj vinogradar vjeruje da će uz pomoć obitelji sve uspješno i na vrijeme završiti. Nakon svega opet ćemo moći u podrumu Vojakovi popiti vrhunsku kapljicu vina, a da bi se do nje došlo bez žuljevitih ruku to ne bi uspjelo.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88