U svakom trenutku spremni za intervenciju: Požeški “hitnjaci” dokazali su to već bezbroj puta

Autor: D.K.

Posjetili smo Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije u Požegi i tamošnju danonoćno dežurni službu i jedan mladi medicinski tim na čelu s dr. Domagojem Đakovićem.

Zanimalo nas je koje ima li povećanog broja intervencija i odlazaka na teren zbog vrućeg i sparnog vremena posebice kada dolazi do određene promjene.

-Promjene vremena su nekako uvijek stvore veći broj poteškoća i naših intervencija i odlazaka na teren. Uvijek je i broj povećanih poziva prema nama kada su najavljene i očekivane promjene vremena. Samim time povećan je i broj izlazaka naših timova prvenstveno TIM-a 2, koji je u sastavu s dva medicinska tehničara, a prema potrebi i našim procjenama i TIM-a 1 u kojem je i liječnik. Ako se radi o ozbiljnijem akutnom simptomu ili drugim težim oblicima u tom slučaju na teren u što kraćem roku odlazi TIM-1 s liječnikom – ističe dr. Domagoj Đaković te naglašava kako je većinom povećan broj intervencije prema pacijentima u ovom vremenu prema onima starije životne dobi i koji imaju kronična oboljenja.

Rad u hitnoj medicini je veoma stresan jer se nikada ne mogu predvidjeti određene situacije koje će nastati i u kakvom se stanju određeni pacijenti nalazi kada je u ugrozi ili nastrada u prometnoj nesreći.

-Veoma je stresan rad u hitnom prijemu kako ovdje tako i u bolnici. Veliki broj pacijenata stalno dolazi. Ponosan sam na sve one koji rade ovaj posao. Posebice je stresan onaj put do pacijenta i mjesta nesreće. Tisuću stvari prolazi kroz glavu što će se trebati raditi i koje prve zahvate odradit. Na to se ne može liječnik priredit. Tek kad se dođe na mjesto nesreće onda se donose brze odluke – dodaje dr. Đaković ukazujući na bitnu ulogu dispečera koji radi u pozivnom centu i koji prima prve informacije o onima kojima je potrebna pomoć.

-Naši dispečeri veoma brzo uzmu sve informacije o čemu nas odmah obavijeste nakon čega bez odgađanja sjedamo u vozilo i idemo na teren. Ono što nam je najbitnije da imamo informaciju gdje se pacijent nalazi i o kakvim simptomima se radi – ističe dr. Domagoj Đaković posebno naglašavajući izuzetno dobru suradnju s Općom županijskom bolnicom Požega i njihovim Odjelom objedinjenog hitnog medicinskog prijema.

Nije bilo previše vremena za razgovor je pozivi stižu i na intervencije pozivaju. Nama je samo ostalo poželjet što manje intervencija i težih situacija kod pacijenata.

Foto: Ante Krstanović

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot