U Obiteljskom centru obilježen Međunarodni dan obitelji

Autor: DK

POŽEGA – Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine rezolucijom je proglasila 15. svibnja Međunarodnim danom obitelji koji je dan postao u kojem se nastoji istaknuti i naglasiti važnost obitelji kao osnovne zajednice u svim društvima diljem svijeta. U mnogim državama provode se kampanje, radionice, javne akcije, medijski nastupi i programi kojim se želi promicati svijest o pitanjima koje se tiču obitelji. Ove godine naglasak je na ravnopravnosti spolova i prava djece unutar obitelji te prevencija obiteljskog nasilja putem uređenih zakonskih okvira i intervencija.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega Martina Vlašić i predstojnica Podružnice Obiteljskog centra Požega Mirjana Jugović

-Centar za socijalnu skrb Požega, Podružnica Obiteljski centar, svake godine posebno značenje pridaje obilježavanju 15. svibnja, Međunarodnog dana obitelji s ciljem naglašavanja važnosti obitelji kao osnovne jedinice društva u kojoj stječemo temeljene vrijednosti i gradimo našu osobnost. I ove godine smo kroz različite aktivnosti promicli značenje zdravog obiteljskog okruženja, važnost i ulogu svih članova obitelji čime želimo ponuditi podršku u očuvanju kvalitetnih obiteljskih odnosa – istakla je Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega te naglasila kako se u svakodnevnom radu susreću s obiteljima koje se bore s različitim poteškoćama i suvremenim rizicima.

-Izložena egzistencijalnoj ugroženosti, raznim stresnim situacijama, obiteljskom nasilju, bolestima članova obitelji, dostupnosti brojnim sredstvima ovisnosti, nedovoljno razvijenim osobnim kapacitetima za rješavanje problema, pretjeranom zaokupljenošću suvremenim tehnologijama umjesto neposrednim kontaktom sa svojim najbližima, obiteljska uloga oslonca, podrške, sigurnosti i ljubavi je pod velikim opterećenjem. Pod takvim pritiscima pojedincu je sve teže njegovati obitelj i dobre odnose u obitelji kao prioritet – dodala je Martina Vlašić.

U zakonskom okviru Republike Hrvatske obitelj je pod posebnom zaštitom. Djelatnost Podružnice Obiteljskog centra također je dio tog okvira u kojem su radu svi djelatnici kako centra za socijalnu skrb tako i Obiteljskog centra posvećeni svim sastavnicama obitelji i svim segmentima obiteljskog života.

Na Međunarodni dan obitelji želimo osvijestiti značenje obitelji u životima pojedinca s ciljem jačanja međusobnih osjećaja i veza. Naše najmlađe, Dječji vrtić Kutjevo jučer su posjetile stručne radnice Podružnice Obiteljski centar kojom su prilikom priredile zanimljivu radionicu s više različitih aktivnosti čiji je cilj bio potaknuti kreativno izražavanje, razmišljanje o obitelji, učenje društvenim igrama i aktivnostima koje mogu igrati s roditeljima radi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. S obzirom na obostrano zadovoljstvo ovim druženjem, dogovorena je daljnja suradnja Dječjeg vrtića Kutjevo i Podružnice Obiteljski centar u sličnim aktivnostima. Osim zanimljivog sadržaja radionice, odgajateljice dječjeg vrtića posebno su bile zadovoljne s činjenicom da je svaka aktivnost, edukacija, predavanje, radionica Podružnice Obiteljskog centra potpuno besplatna, a suradnja s vrtićima, školama, udrugama, uvijek dostupna – rekla je Mirjana Jugović predstojnica Podružnice Obiteljski centar.

Na sam dan obitelji, u prostorijama Podružnice Obiteljskog centra organizirana je kreativna radionica za 20-tak učenika od 5. do 8. razreda posebnih odjela Osnovne škole „Julija Kempfa“ koji su djelatnike Obiteljskog centra darivali svojim radovima na temu obitelji što će ukrašavat prostor radionice u kojoj se inače druže djeca i roditelji.

Učenici Katoličke Gimnazije u Požegi također su sudjelovali u obilježavanju Dana obitelji te su poslali preko 300 rukom pisanih poruka o obitelji, važnosti obitelji, značenju obitelji za njih te kakvu obitelj sanjaju.

-Nemoguće je da iskrenost i toplina njihovih rečenica ne potaknu na razmišljanje o našim vlastitim obiteljima i njihovoj nezamjenjivoj ulozi u životu. Ove poruke bit će izložene na ulazu u Podružnicu Obiteljskog centra, Matije Gupca 6, gdje svatko može navratiti i inspirirati se njihovim sadržajem – naglasila je Mirjana Jugoić te dodala kako u aktivnostima Podružnice Obiteljski centar kojima se ove godine obilježavaa Međunarodni dan obitelji sudjeluje preko 200-tinjak djece, od onih vrtićke dobi, pa do osnovnoškolaca i gimnazijalaca. Svima im se zahvaljujemo na njihovom doprinosu kao i njihovim odgojno obrazovnim ustanovama s kojima smo ostvarili vrlo uspješnu suradnju.

Osim druženja s djecom, u prostorijama Obiteljskog centra organiziran je susret i druženje korisnika Doma za psihički bolesne odrasle osobe Ljeskovica i članova njihovih obitelji koji su rjeđe u prilici posjetiti ih što zbog udaljenosti što zbog osobnih materijalnih ili zdravstvenih poteškoća. Stariji, nemoćni i bolesni često su u potrebi osjetiti toplinu i bliskost obitelji što su im omogućili djelatnici Centra.

 

 

 

 

         

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »