Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

U KUTJEVU JE U LIPNJU ROĐEN Zdenko Turković-istaknuti hrvatski vinogradarski stručnjak

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić
FOTO: ARHIVA

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić
FOTO: ARHIVA

Istaknuti hrvatski pravnik, agronom i vinogradarski stručnjak Zdenko Turković rođen je u Kutjevu 12. lipnja 1892. godine. Bio je sin karlovačkog veleposjednika, gospodarstvenika i baruna Milana te unuk karlovačkog veleposjednika, poduzetnika i brodograditelja Vjekoslava. Gimnaziju završava u Zagrebu, Pravni fakultet u Beču, a zatim od 1925. do 1945. radi na obiteljskom gospodarstvu u Kutjevu, gdje u praksi primjenjuje iskustva stečena proučavanjem vinogradarstva u vinorodnim zemljama diljem svijeta. Zaslužan je za unapređivanje vinogradarstva ne samo u Kutjevu nego i u Hrvatskoj. Posebice se to odnosi na uvođenje boljih američkih podloga, selekcijom sadnica glavnih vinskih sorti vinove loze i uvođenje uzgoja na velikim vinogradarskim površinama.

Zdenko Turković bavio se i znanstveno-istraživačkim radom te je objavio više od 120 znanstvenih i stručnih članaka i više knjiga koje su posvećene hrvatskoj enologiji i ampelografiji. Među njima se ističu djela: Podloge za vinovu lozu (1951), Kultura vinograda, Rezanje vinove loze. Zapaženi su njegovi radovi o istraživanju euroazijske vinove loze, a pod njegovim vodstvom na tome su radile i znanstvene institucije iz više država. Njegovi poštovatelji pripremili su za tisak djela preostala iz ostavštine:Sedam stoljeća dobra Kutjevo (1969), Sto godina vinogradarstva Hrvatske (1982) i Ampelografija (rukopis u Hrvatskom državnom arhivu). U Zagrebu je od 1927. do 1965. godine obavljao niz istaknutih dužnosti na području vinogradarstva i voćarstva. Utemeljitelj je Zagrebačke vinogradarske škole, a sa suprugom Gretom izdao je poznati “Ampelografski atlas” (I-II), 1953-1962., jedinstveno djelo u svjetskoj stručnoj literaturi. Potrebno je napomenuti da treći dio atlasa, dovršen za tisak, nije objavljen za njegovog života. Turković je bio predsjednik Saveza hrvatskih vinogradara i voćara (1927-19441), predsjednik Gospodarskoga društva i Stručnog odbora za ocjenjivanje vina (1933-1940), ravnatelj Odjela za vinogradarstvo u Institutu za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo Poljoprivrednoga fakulteta u Zagrebu (1947-1965), suradnik JAZU, te od 1953. godine dopisni član Accademia Italianadella Vite e del Vino.

Potrebno je napomenuti da je Zdenko Turković 1918. godine od dioničkogdruštva Hermes iz Zagreba kupio poljoprivredno dobro Novigrad. U blizini ovoga grada uredio je rasadnik i matičnjak vinograda, a pomagao je uređenje školske zgrade i župnih građevina. Zanimljivo je da se imanja navodno odrekao 1939. u korist Banovine Hrvatske , no po jednim izvorima ga je darovao, a po drugima prodao. Zdenko Turković umro je u Zagrebu 30. rujna 1968. godine u 77.godini života. Po njemu je dobila naziv Osnovna škola u Kutjevu.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo