Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

U Interpretacijskom centru „Terra panonica“ održana zanimljiva predavanja o temi „Prirodna baština u fokusu“

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

U suradnji s Gradom Pleternicom te Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, pleternička Javna ustanova organizirala je konferenciju o temi „Prirodna baština u fokusu“.  Cilj konferencije, održane u Interpretacijskom centru  Terra Panonica, bio je predstaviti dobre primjere prakse zelenog i inovativnog ruralnog područja u fokusu prirodne baštine.
Pozdravljajući sudionike konferencije, ravnateljica Javne ustanove Jasna Hoffmann istaknula je da je Pleternica grad koji uspješno spaja kulturnu i prirodnu baštinu, čuva je od zaborava i prenosi svim generacijama.


- Jako smo ponosni na to, a naš Muzej bećarca, otvoren početkom ove godine, čuva  kulturnu baštinu, tradiciju i običaje Slavonije, Baranje i Srijema. Interpretacijski centar Terra Panonica, radi već više od tri godine, a primio je tisuće djece i mladih koje smo uspješno učili  o zaštićenom biljnom i životinjskom svijetu ovoga područja, s nizom zanimljivih filmova. Centar nudi i terensku nastavu i šetnju našim poučnim stazama, u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, na čemu im zahvaljujem. Danas smo okupili niz stručnjaka i želimo da svatko od njih u svom području kaže koliko je važno očuvanje prirodne baštine-kazala je ravnateljica te zaželjela gostima ugodan boravak u gradu.
Govoreći o važnosti prirodne baštine, gradonačelnica Marija Šarić je napomenula kako pokušavaju posebnu riječ dati struci, jer su svi projekti bez struke i prijedloga stručnjaka teško održivi.


-Upravo zbog toga ovo je jedna u nizu konferencija o prirodnoj baštini, a želimo uvijek čuti glas struke kako bismo razmotrili koji su to novi projekti koje možemo prijaviti, ali i kako bi ovaj Centar i dalje rastao. Ono što nam je važno u ovom današnjem vremenu su primjeri dobre prakse vezani za uređenje urbanih područja zbog velike vremenske nepogode koju smo imali i koja je u velikoj mjeri oštetila naš gradski park. Upravo zbog toga očekujem da će današnji zaključci i ideje biti temelj za jednu kvalitetnu obnovu parka koji je ponos i pluća našega grada-zaključila je gradonačelnica te napomenula da će predavanja pomoći i nazočnim učenicima pleterničke osnovne škole u njihovom daljnjem školovanju.
Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije dr. sc. Ivica Samardžić održao je zanimljivo predavanje pod nazivom „Zaštita prirode u Požeškoj kotlini i Slavonskom gorju“.


Tijekom predavanja govorio je o  stanju zaštite prirode u Hrvatskoj u odnosu na Europsku uniju te je usporedio stanje zaštite prirode u Županiji. Uz stanje okoliša vezano za tlo, vodu, zrak, otpad i onečišćenja i refleksije na staništa, biljni i životinjski svijet, analizirao je današnje vrijeme te projekcije kako će izgledati prostor u kojem živimo za 10, 20, 50 ili više godina. Posebno je istaknuo očuvanost šuma, suhih i vlažnih livada i travnjaka, vodotoka, podzemnih staništa i cretova te staništa prašumskih karaktera.
-Ističem bogatstvo biljnog svijeta Požeške kotline i gorja s brojnim vrstama zaštićenih i rijetkih biljaka te orhideja. Naglašavam opasnost invazivnih vrsta, veliko bogatstvo i neistraženost carstva gljiva te značajan udio vrsta vretenaca, danjih leptira, riba, vodozemaca, gmazova, ptica i sisavaca.-kazao je dr. sc. Samarđić te napomenuo kako se predstavljaju rezultati monitoringa ciljnih i zaštićenih vrsta. Posebno je naglasio kako je Slavonsko gorje naš zeleni prsten, s brojnim staništima od šuma, livada, travnjaka, voda i podzemlja, a  još uvijek je najviše očuvan. Život u gradovima zbog vode, zraka i tla postaje sve teži,  a u budućnosti će vjerojatno  očuvana mjesta biti oaze u koje će se život vraćati. - Hrvatska po zaštiti prirode prednjači u Europskoj uniji, a s ovakvih skupova treba poručiti kako je očuvani okoliš velika zaliha za budućnost. To je ono što mi u našem kraju još uvijek imamo, a našom prirodnom baštinom možemo se ponositi-kazao je ravnatelj te je naposljetku naveo dvadesetak publikacija, odnosno knjiga iz područja prirodoslovlja Požeške kotline i gorja, nastalih u zadnjih petnaestak godina.


Ostala predavanja imala su teme „Priroda Hrvatske  s potpisom UNESCO-a“ (Goran Radonić, Park prirode Papuk), „Bioraznolikost Papuka“ (Marko Doboš, Park prirode Papuk), „Aktivna zaštita prirode i riječnih ekosustava“ (Jasmin Sadiković, Udruga za zaštitu prirode Zeleni Osijek), „Projekt Ready STEM Grow“ (Frano Barišić, Katolička osnovna škola u Požegi), „Park u Kutjevu-dobar primjer upravljanja“ (Kristina Ašenbrener, JU za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije) i „Fokusirajmo se na bitno“ (Marija Kovačević, JU za upravljanje zaštićenim područjem PSŽ-a).Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.