U godinu dana “financijska slika” grada Kutjeva daleko se poboljšala na bolje

Autor: DK

KUTJEVO – Na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Kutjeva pred vijećnicima se našlo devet prijedloga koji su uz zatražena dodatna pojašnjenja gotovo si jednoglasno prihvaćeni. Tako su donesene odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Kutjeva za 2015. godinu, Odluka, o zaduživanju, o socijalnoj skrbi, te Odluka o ostvarivanju prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija. Prihvaćena je i Analiza stanja sustava zaštite i spašavanja u 2014. godini i Smjernica za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja, prihvaćen je i Zaključka o usvajanju Izvješća o izvršenju Programa socijalnih i javnih potreba u kulturi i sportu. Donesena je i odluka o razrješavanju predstavnika u LAG Papuk – Krndija u kojem će u buduće biti kao predstavnik gradonačelnik Josip Budimir. Donesen je i etički kodeks javnih dužnosnika što je, za pretpostaviti je, povod bilo nedolično ponašanje jednog vijećnika na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva

Najveću polemiku izazvalo je donošenje Odluke od kreditnom zaduženju u 2015. godini iznosu od gotovo 5,5 milijuna kuna, koja je u konačnici jednoglasno za što su vijećnici rekli da u svakom slučaju podržavaju sve projekte koji imaju svoj smisao.

-Zaduženje je potrebno zbog financiranja projekta izgradnje odvodnje i postavljanja uređaja za odvodnju naselja Bektež u visini od 2,7 milijuna kuna te za izgradnju zapadne obilaznice Vetovo u visini od 2,8 milijuna kuna rekao je gradonačelnik Josip Budimir te pojasnio da će dugoročne obveze grada Kutjeva biti 5,8 milijuna kuna s 31. prosincem tekuće godine.

Gotovo cijeli iznos investicija biti će vraćen sredstvima iz IPARD programa a biti će uplaćen i veći iznos zbog troška koje je grad imao za izradu projektne dokumentacije.

-IPARD  nama platiti 6,1 milijun kojom ćemo razlikom moći pokriti troškove koje smo imali, za kamate za oba kredita koji su oko 20 tisuća kuna mjesečno kao i za troškove projektne dokumentacije.

Ante Pavković, Gradski vijećik

Vijećnika Antu Pavkovića i dalje je “golicalo” Revizorsko izvješće ali ga je najviše zanimala trenutna financijska situacija grada Kutjeva za to je inzistirao na odgovoru.

Ivica Malnar, zamjenik gradonačelnika Kutjeva

-Obveze Grada s 4. svibnjem su 4,3 milijuna kuna. U odnosu na prošlu godinu u ovo vrijeme bile su oko sedam milijuna kuna. Od toga su 2,2 milijuna kuna odnosi se na kredite, onaj kredit od 1,3 milijna kuna i kredit od 3,7 milijuna kuna koji smo digli za zatvaranje Gospodarske zone. Od tih kredita 1,275 milijuna kuna nije dospio taj kratkoročni kredit. Dospjele obveze prema dobavljačima su 2,35 milijuna kuna od čega je 250 tisuća kuna za stanove koje moramo platiti državi i trebamo platiti 950 tisuća gospodinu Jurčaku za radove. Razgovarali smo s gospodinom Jurčakom i molili smo ga za strpljenje – rekao je zamjenik gradonačelnika Ivica Malnar koji je naglasio kako je prošle godine po dolasku nove vlasti ukupno dospjelih obveza prema dobavljačima bilo 4,5 milijuna kuna.

Na izlaganje o financijskoj situaciji vijećnik Ante Pavković je bio zadovoljan dobivenom informacijom za koju je rekao da je pretpostavljao da je takva trenutna financijska situacija.

 

Komentiraj: