U 103. godini umrla je baka Ika iz Gradca: “Imala je težak život, veliko srce i vedar duh”

Prestalo je kucati srce baki Iki Miletić iz Gradca pokraj Pleternice u 103-oj godini života. S bakom Ikom Miletić zadnji puta smo bili kada je 2016. godine slavila svoj 100-ti rođendan.

Baka Ika je rođena 22.ožujka, davne, 1916. godine u Lici u tada malenom zaseoku Lipač, pokraj Svetog Roka. Djevojačko joj je prezime bilo Krpan, a udala se u Miletića gaj u kojem su živjeli svi Miletići. U Slavoniju su, točnije u Slavonski Brod, doselili 1950. godine kada se rodio njezin sin Pavo s kojim je živjela do svoje smrtni. O baki je danonoćno brinula Pavina supruga, njena snaha Dragica. Kada bi se u gradu susreli s gospođom Dragicom pitali smo je kako baka Ika, a ona nam je odgovara starački i da se sa svojom starosti nosi strpljivo i na najbolje mogući način.

Prvo je baka Ika sa svojim suprugom i dvojicom sinova živjela u stanu u Slavonskom Brodu, a kad su napravili kuću u Pleternici, u današnjoj ulici Eugena Podupskog, preselili su što je bilo njima lakše jer je Ikin suprug radio na željeznici kao kondukter.

Snaha Dragica i njen sin Pavo pričali su nam kako je baka Ika cijeli život bila domaćica i jako vrijedna žena. Nikad nije imala mira, uvijek se nečim zanimala, a najviše oko radova u vrtu i kuće. U svojoj 97. godine, baka Ika je bila pokretna i obrađivala je vrt i kuhala paradajz. Sama je živjela u svojoj kući, ali su godine učinile svoje i morala je prijeći živjeti kod sina i snahe u Gradcu gdje su joj oni posvećivali maksimalnu pažnju i o njoj vodili brigu.

Svoju rodnu Liku baka je posjetila zadnji put prije 20-ak godina kada su je sin Pavo i snaha Dragica vozili tamo odvezli na proslavu tamošnjeg blagdana, Rokova, 16.kolovoza.

Baka Ika je imala devetero braće i sestara ali nitko nije doživio tako duboku starost. Nekoliko joj je braće u II svjetskom ratu nestalo ili poubijano.

Baka Ika je pokopana jučer 24.siječnja 2019. godine na pleterničkom groblju

0 Comment