TURNIR MLADIH PRIRODOSLOVACA: Požeški gimnazijalac Marko Šarić putuje u Gruziju

Autor: D.K.

….U subotu, 13. siječnja 2018. godine održan je Državni turnir mladih prirodoslovaca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u organizaciji Istraživačkog centra mladih.

Na turniru su sudjelovali učenici požeške Gimnazije Marko Šarić (1.a) i Iva Prevendar (1.b) s mentoricom, profesoricom Magdalenom Srdarević. Oboje su predstavili svoj istraživački rad, zatim odgovarali na pitanja sudaca i protivnika te oponirali drugom natjecatelju na njegov rad. Kao uvod u sam turnir pisali su kratak  test iz područja prirodoslovlja.

Marko je u svom radu pokušao doći do što preciznije aproksimacije broja π Buffonovom metodom, odnosno bacanjem štapića na niz međusobno jednako udaljenih paralelnih pravaca. Iva je u suradnji s Upravom šuma Požega mjerila širinu godova na stablima na temelju kojih je zaključila kakvi su vremenski uvjeti bili na našem području u prošlosti.

Od ukupno 12 natjecatelja, Marko Šarić osvojio je 4. mjesto i tako prošao među 6 učenika koji će predstavljati reprezentaciju Hrvatske na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u srpnju u Gruziji.

Do tada mora istražiti još dva zadana problema, a natjecanje nastavlja na engleskom jeziku.

Podsjećamo kako požeška Gimnazija već  četiri godine zaredom ima svog predstavnika u reprezentaciji Hrvatske. Godine 2015. učenica Klara Stojčević sudjelovala je na turniru u Beogradu i osvojila zlatnu medalju, 2016. godine učenik Luka Korov osvojio je srebro u Iranu, a prošle godine učenica Mateja Ostojić brončanu medalju u Kini.

Marku želimo mnogo sreće i uspjeha u Gruziji gdje će promicati našu Gimnaziju, kao i grad Požegu.

Izvor: Gimnazija Požega

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88