TRI DESETLJEĆA ČUVENE KRAUTHAKEROVE KOSE ETIKETE GRAŠEVINE: Prepoznati u Hrvatskoj i inozemstvu

Autor: D.M.

Na izmaku smo još jedne godine koja je za obitelj Vlade Krauthakera i jubilarna. Naime 1992. godine, dakle, prije 30 godina, napunjena je prva butelja graševine na kojoj je bila kosa etiketa po kojoj je ovaj vinar postao prepoznatljiv do današnjih dana. Znalo se dogoditi da su gosti naručivali graševinu riječima: „Dajte onu sa kosom etiketom“, jer im je bilo komplicirano izgovoriti prezime Krauthaker.

Vladu, jednog od najpoznatijih privatnih vinara u Hrvatskoj u Kutjevo je 1976. godine doveo kao stipendistu Kombinata Ivan Jambrović, čuveni direktor podruma u toj firmi, inače susjed Krauthakerovih iz Prekope u Međimuriju. Odrastao je u obitelji sa vinogradarskom tradicijom koja je između ostalog živjela i od 2,5 hektara vinograda i predaje grožđa u podrum u Štrigovi.
U podrumu Kombinata Kutjevo, Vlado je radio razne poslove, od poslovođe do enologa. U međuvremenu je zasadio hektar vinograda te se okušao u proizvodnji vlastitog vina. Odlučio se u tada nesigurni posao privatnog vinara kojih osim Enjingija i Zdjelarevića nije bilo u bližoj okolici.

Najavio je 1992. godine otkaz u Kombinatu i uz pomoć vinogradara Ivana Jakobovića koji je također krenuo njegovim stopama napunio prvih tri tisuće litara u butelje i uspio plasirati na tržište. Potom je uzeo četiri hektara vinograda u kooperaciju i proizvodnju povećao na više od 45 tisuća litara vina.

Tadašnje je tržište vapilo za domaćim, kvalitetnim vinima pa je sve krenulo uzlaznom putanjom. Povećavao je broj kooperanta koji su do tada bili vezani uz predaju grožđa Kombinatu Kutjevu. Podrum i obiteljsku kuću na današnjoj lokaciji izgradio je već 1995. a 2010. godine proširuje se sa podrumom i poslovnim prostorom u kutjevačku gospodarsku zonu.

Danas Krauthakerovih proizvode preko pola milijuna litara vina godišnje, posjeduju 46 hektara vlastitog vinograda te u kooperaciji preko 70 hektara, stalno zaposlenih je 47 radnika. Njihova vina piju se ne samo diljem Hrvatske već i u inozemstvu a o vrhunskoj kvaliteti govore brojna priznanja i nagrade na smotrama i ocjenjivanjima vina.

Vladin vjerni pratilac u životu i poslu je supruga Ruža a poslove u firmi preuzima kći Martina i zet Ivo Grgić.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek