Tri dana u Kaptolu koja će biti za pamćenje: Uz Zlatni glas dan prije Tambura za dušu te Šokačko se kolo vije dan kasnije

Autor: S.P.

Manifestacija pod nazivom “Tambura za dušu” ove se godine održava u Kaptolu prvi put, a pod tim nazivom krije se večer tamburaških orkestara “Tambura bez granica”, 47. Festival “Zlatni glas Zlatne doline” te jubilarna, 10. smotra folklora “Šokačko se kolo vije”.

Na konferenciji za novinar predstavljen je skup događanja pod nazivom “Tambura za dušu” o čemu su govorili članovi Organizacijskog odbora trodnevne manifestacije – načelnik općine Kaptol i predsjednik Festivalskog odbora Mile Pavičić, koordinator festivalskog programa “Zlatni glas Zlatne doline” Jelenko Topić i njegov pomoćnik Tihomir Šmitpeter, predsjednik KUD-a “Ivo Čakalić” Slavko Čakalić, direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić i njegova suradnica Kristina Rupert.

Kristina Rupert, zamjenica direktora Turističke zajednice Zlatni Papuk

Manifestacija “Tambura za dušu” ove se godine održava u Kaptolu prvi put, i to od 5. do 7. svibnja. Rezultat je to planiranja i suradnje Općine Kaptol, kaptolačkog tamburaškog orkestra Kaptol, KUD-a Ivo Čakalić i TZ Zlatni Papuk. Spajanje više događanja u jednu cjelinu ima za cilj učiniti ih kvalitetnijim u logističkom smislu, medijski vidljivijima i posjetiteljima pristupačnijima. Pod nazivom “Tambura za dušu” ponuđena je večer tamburaških orkestara “Tambura bez granica”, 47. Festival “Zlatni glas Zlatne doline” te jubilarna, 10. smotra folklora “Šokačko se kolo vije”.

Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol

Glavne značajke ove višednevne manifestacije istaknuo je načelnik Mile Pavičić.

” Tradicionalni festival “Zlatni glas Zlatne doline” već desetak godina u suradnji s Jelenkom Topićem promijenio je svoju koncepciju i osnažio identitet na tamburaškoj sceni. Općina je zadužena za logistiku, a ove godine smo u dogovoru sa svim akterima odlučili ostvariti trodnevnu manifestaciju za koju vjerujemo da ćemo podići i razinu kvalitete kulturnih zbivanja na području naše općine,” rekao je načelnik Pavičić.

Tihomir Šmitpeter, predsjednik Tamburaškog orkestra Kaptol

Kaptol dugi niz godina njeguje zvuk tambure kroz postojanje Tamburaškog orkestra. Stoga ne čudi da se rodila ideja o manifestaciji koja će u Kaptol dovesti i druge orkestre iz Hrvatske i šire.

“Ovo je naš prvi međunarodni festival tamburaških orkestara – predstavit će se četiri orkestra. Uz nas, nastupit će orkestar Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca, orkestar iz Pančeva te tamburaški orkestar Općine Semeljci,” najavio je predsjednik Tamburaškog orkestra Tihomir Šmitpeter.

Slavko Čakalić, predsjednik KUD-a Ivo Čakalić

Šokačka tradicija, običaji i pjesma u Kaptolu se čuvaju kroz djelovanje KUD-a Ivo Čakalić koji će ove godine na jubilarnoj smotri folklora 7. svibnja ugostiti kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i inozemstva – goste iz Mađarske, četiri društva iz Hrvatske te jednu pjevačku skupinu, najavio je predsjednik KUD-a Slavko Čakalić.

Jelenko Topić, koordinator festivalskog programa Zlatni glas

Festival Zlatni glas Zlatne doline održat će se 6. svibnja kao vodeće događanje trodnevne manifestacije, a ugostit će mnoga poznata imena tamburaške glazbe.

“Imamo 23 izvođača, tamburaških sastava i solista. Festivalski orkestar sastavljen je od profesora Glazbene škole Požega, a imat ćemo i dvije pjevačke skupine. Dolaze nam izvođači iz Austrije, tamburaški sastavi iz Bihaća i Novog Sada te solista i prateći sastav iz Subotice. Dolaze nam brojni gosti među kojima i glazbeni urednik iz Croatia Recordsa koji je zainteresiran za nove tamburaške snage, a album sa svim pjesama izaći će idući tjedan.Već po tradiciji, pobjednik festivala nastupit će na požeškim Zlatnim žicama,” najavio je koordinator festivalskog programa Jelenko Topić.

Tomislav Galić, predsjednik Turističke zajednice Zlatni Papuk

TZ Zlatni Papuk jedan je od organizatora “Tambure za dušu”. Objedinjavanje više događanja u jednu manifestaciju koja je lakše doći u javni prostor, koncepcija je koju ova turistička zajednica nastoji uvesti kao organizacijski obrazac na području destinacije Zlatni Papuk. Tako se nastoji omogućiti stvaranje vikend aranžmana za agencije kako bi privukli što veći broj posjetitelja izvan Požeško-slavonske županije, naglasio je direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić pojašnjavajući značaj ove manifestacije.

“Želimo biti sustavni u tome da radimo manifestacije koje su višednevne na cijelom području destinacije Zlatni Papuk. Ovo je odličan primjer kako bi to trebalo u budućnosti izgledati. Posebno mi je drago zbog večeri tamburaški orkestara, tu vidimo veliki potencijal u okupljanju mladih tamburaških orkestara ne samo iz Hrvatske već i susjednih zemalja. Planiramo to još nadograditi jer tu vidimo puno prostora. Zlatni glas Zlatne doline festival je koji konstantno raste i razvija se te svjedočimo kako se i brojni tamburaški sastavi žele prijaviti jer ih takav nastup plasira i dalje. To je vrlo ozbiljan tamburaški festival, a tu je i smotra folklora koja u sklopu ovakvog trodnevnog događanja daje posebnu vrijednost. Cjelina kvalitetno pokazuje dio naše tradicije, ono što želimo prezentirati posjetiteljima, da dožive i našu tradiciju i naše gostoprimstvo, a da pri tom i naši proizvođači i iznajmljivači imaju ekonomskog interesa. Želimo sustavno raditi, sustavno podizati kvalitetu svih naših manifestacija i uvjeren sam kako smo na pravom putu,” zaključio je Galić.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88