Trg Svetog Trojstva u budućnosti ostaje bez parkirališta vozila, a traže se rješenja za protok prometa koji se ne bi zabranio?

Autor: Jelenko Topić

Na temelju odluke Gradskog vijeće Požege od dana 26.  lipnja ove godine kojom su obuhvaćeni  uvjeti i način provedbe javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za izradu idejnog rješenja rekonstrukcije Trga Svetog Trojstva u Požegi ovih dana je u dnevnom tisku objavljen navedeni natječaj.

Taj trg zauzima središnje mjesto u povijesnoj jezgri te predstavlja svojevrsnu okosnicu grada. Nepravilnog je trokutastoga oblika, a svojom je površinom veći od mnogih srednjovjekovnih trgova u našoj zemlji. On je od sredine 18. stoljeća  bio je središte gospodarskog, političkog i kulturnog života, a tu ulogu zadržao je sve do danas. Svoj današnji izgled središnji gradski Trg dobiva u vrijeme baroka, a imena je mijenjao kroz povijest pri čemu je poznato da je najčešće nosio ime po vladarima države u kojoj se Požega u pojedinom vremenu administrativno nalazila. Na njemu se nalaze najljepše kuće dok ga barokne bolte, koje se nalaze se u podnožju većine zgrada na zapadnom dijelu glavnog trga, čine jedinstvenim.

Urbanističko-arhitektonski natječaj će se provesti kao javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju i anketni, a u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi  i Pravilnikom o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza  Hrvatske komore arhitekata.

Potrebno ga je  provesti sukladno elaboratu za provedbu javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za izradu idejnog rješenja rekonstrukcije Trga Svetog Trojstva u Požegi, koji je izradilo Udruženje hrvatskih arhitekata, Zagreb, a autor Programa natječaja je Marijan Pandžić, diplomirani inženjer arhitekture vlasnik tvrtke Puni krug iz Požege.

Natječaj je raspisao grad Požega koji će snositi troškove njegove provedbe, a provoditelj natječaja je Udruženje arhitekata hrvatske (UHA) iz Zagreba. Ranije je  konstituiran Ocjenjivački sud, te je izabran njegov predsjednik.

Zasada je teško govoriti o rješenjima koja će donijeti natječaj i njegovo provođenje u stvarnost. Prema neslužbenim informacijama ploha središnjeg trga ne bi nakon navedene rekonstrukcije bila prostor za parkiranje vozila tako da se traže rješenja za izmještanje parkirališta. Kada je u pitanju promet vozila preko trga, navodno on ne bi bio u potpunosti zatvoren već bi se tražila bolja rješenja za prometovanje na potezu istok-zapad.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek