Trenkovi panduri u Republici Češkoj gdje se istražuje mumificirani barun Franjo Trenk kojega će rekonstruirati: Izložba se očekuje u Požegi /FOTO/

Autor: D.K.

POŽEGA/BRNO –  Prijateljska Republika Češka koja njeguje tradicije i djelo baruna Franje Trenka priprema dogodine dostojno obilježavanje 270-godišnjice njegove smrti, a dio tih aktivnosti bit će vjerojatno u Požegi gdje je Trenk boravio.

Tako će u Gradskom muzeju Brna u tvrđavi Špliberk u listopadu slijedeće godine  biti postavljena  međunarodna izložba povodom 270. obljetnice smrti Franje baruna Trenka, do kada će cijelo tijelo biti rekonstruirano 3D printerom nakon što je obavljeno multidisciplinarno istraživanje mumije baruna Trenka.

Tijek rekonstrukcije u Masarykovom sveučilištu u Brnu i Muzeju grada Brna počeo je prošle s ciljem potpunog istraživanja mumije Franje baruna Trenka da bi se napravila rekonstrukciju cijelog tijela. Utvrđeno je da je Franjo bio visok 184 centimetra, pušio je keramičku lulu, sada je vidljivo da mu je lice mu bilo puno zrna baruta, bolovao je od zubobolje, a imao je robusno široko lice, udubljeno čelo te veći nos. Mumificirano tijelo zajedno sa lubanjom skenirano je CT uređajima na odijelu radiologije Fakultetske bolnice Brno. Lik Franje Trenka uspješno je pretvoren u virtualnu stvarnost te materijaliziran tehnologijom 3D printanja. Lice su rekonstruirali stručnjaci s Katedre računalne grafike i dizajna Fakulteta informatike Masarykovog sveučilišta.

Trenk je u zatvor došao 1748. godine gdje je 04. listopada 1749. godine umro. Po vlastitoj želji  pokopan u habitu kapucinskog reda u kripti kapucinske crkve u Brnu. Navodi se da je kapucinima ostavio 4000 zlatnika. Od 1749. godine do  1872. godine Franjino tijelo je ležalo ispruženo na zemlji s dvije cigle ispod glave, a 1872. godine na zahtjev Franjinog pranećaka premješteno je u lijes sa staklenim poklopcem koji je javnosti dostupan od 1925. godine.  

Prvo istraživanje Trenka je obavljeno 1983. godine, kako bi se otklonile sumnje da se ne radi o njegovom tijelu, a 1998. godine obavljena je i DNK analiza.

Mag Petr Vachůt, zamjenik ravnatelja Gradskog muzeja Brno, pozvao je Požežane okupljene u Povijesnoj postrojbi „Trenkovi panduri“, koji su boravili nekoliko dana u Brnu, da sudjeluju na otvorenju izložbe dogodine u Špilberku, a  u njenu organizaciju uključene su RH i  Republika Njemačka. Dogovorena je daljnja suradnja „Trenkovih pandura“ i Gradskog muzeja Brna te skori dolazak njihovog izaslanstva u Grad Požegu, a razgovaralo se o mogućnosti preseljenja izložbe u Požegu.

Ovu suradnju sa radošću prihvaća i grad Požege, te je najavljena potpora.

Foto: V.P. [FAG id=247601]

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot