Trenkova priča – povezivanje života legendarnog baruna kroz lokalitete Trenkovo, Pakrac i Pleternica

Autor: Jelenko Topić

Planom razvoja Požeško-slavonske županije za razdoblje do 2027. godine predviđeno je ostvarenje projekta od strateškog značaja pod nazivom Trenkova priča. On se odnosi na cjeloviti plan razvoja interpretacije baštine i Trenkove ostavštine na lokalitetima Trenkovo, Pakrac i Pleternica. Ulaganje je uvršteno u Razvojnu strategiju Slavonija, Baranja, Srijem kojoj potporu daje Vlada RH.

Uz obnovu posjetiteljske infrastrukture planirano je odrediti programske sadržaje kao što su festivali i manifestacije, kreativne radionice, izložbene i umjetničke programe i slično, čija će provedba

osigurati prepoznatljivost i održivost turističke rute posvećene barunu Trenku.

Sve navedeno je planirano ostvariti kroz obnovu zaštićenoga kulturnog dobra dvorca i perivoja u Trenkovu, izradu projektne dokumentacije i obnovu povijesnog dvorca u Pakracu, te povezivanje atrakcija na lokalitetima Trenkovo, Pakrac i Pleternica kroz jedinstvenu interpretacijsku priču i promocijske aktivnosti uz uspostavu modela upravljanja novom turističkom rutom.

Početak provedbe projekta je tijekom ove 2022.godine, rok završetka 2027. godine, a nositelji su Požeško-slavonska županija, gradovi Pleternica i Pakrac, te općina Velika.

Ključne točke ostvarenja projekta su obnova i opremanje Trenkovog dvorca sa pripadajućim parkom u Trenkovu do 2026. godine, obnova i opremanje Dvorca baruna Trenka u Pakracu do 2027. godine, te razvijanje branda i uspostava upravljačkih kapaciteta.

Procijenjena vrijednost cijelog projekta iznosi 121 milijun kuna, a u financiranju su predviđena sredstva  županije, te državnog proračuna i fondova Europske unije.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek