Treća sreća jer među Požežanima ima mnogo ljubitelja jazza /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Festival jazza po treći puta je sastavni dio „Aurea festa“ u Požegi, a ove godine na Trgu sv. Trojstva okupio je impozantan broj vrhunskih solista i instrumentalista koje je kao goste priredbe i Big banda Požega okupio njegov umjetnički voditelj Zvjezdan Marjanović Zveki.

Ova večer počela je nastupom sedmeročlanog mješovitog vokalnog sastava Akvarel iz Osijeka koji su se predstavili glazbom iz raznih država. Big Band Požega je odsvirao presjek svog jednogodišnjeg rada, uz goste, među kojima je puno poznatih instrumentalista i vokalnih solista. Osječani u sastavu  imaju i izvođača koji imitira bubnjeve glasom tako da su posjetiteljima činilo da netko svira ritam iako je njihovo pjevanje bilo bez instrumentalne pratnje.

Gosti big banda Požega bili su vrhunski instrumentalisti i vokalni izvođači. Među instrumentalistima to su Arsen i Oliver Ereš na saksofonima, trubač Zvonimir Bajević, Boris Popov na udaraljkama i gitarist Ante Gelo, a u nekim skladbama pridružili su im se pojedini članovi grupe Kozmodrum poput Janka Novoselića na bubnjevima, Elvisa Penave na gitari i Gorana Delača na bas gitari. Od vokalnih solista tu su nastupili Damjan Pirović, Jelena Korov Ježić, Adrijana Baković, Sanela Soldo Kovačević i Mila Bauković koja živi i radi u Osijeku.

Nakon službenog programa na pozornici drugi dio održan je na terasi Kazališne kavane gdje je svirao sastav Kozmodrum, predstavivši se jazzom na poseban način kao  house plesnu glazbu sa jazz elementima što je posebna regionalna atrakcija.

Na lokaciji Vino-Grada smještenim ispred zgrade Gradskog muzeja u sklopu Muzeja u loncu ponuđena je priprema i kušanje legendarnog vinogradarskog ćevapa, zaštićenog nematerijalnog dobra RH, te marmelade od mrkve Domaćinske škole časnih sestara Milosrdnica s palačinkama po popularnim cijenama.

Uz dobro jelo, muzealci su se pobrinuli da požeška i dolazeća gospoda imaju glatke obraze, ufitiljene brkove i propisne frizure – samo za festivalsku prigodu svoja vrata opet otvara stara brijačnica u programu pod nazivom Ajmo (se) brijat!

Brijačnica je na Trgu sv. Trojstva 15 (preko puta crkve svetog Lovre) do subote 2. rujna, radi od 8 od 12 sati, te od 18 do 23 sata, a vještim i vrijednim rukama gospodu će sređivati Matija Leninger iz Slavonskog Broda te Požežani Mato Raguž i Ivica Matošević.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije