Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Trebaju li nam vijeća mjesnih odbora i izborni trošak veći od 300 tisuća kuna  

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Trebaju li nam vijeća mjesnih odbora i izborni trošak veći od 300 tisuća kuna   Požega.eu | Trebaju li nam vijeća mjesnih odbora i izborni trošak veći od 300 tisuća kuna  

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Potrošiti nekoliko stotina tisuća kuna na provedbu izbora u mjesnim odborima, i tako svake četiri godine, htjeli to neki priznati ili ne, nema nikakvog opravdanja niti konačne učinkovitosti u njihovom radu. Oni malo bolji poznavatelji rada lokalne samouprave, a samim time i mjesnih odbora, tvrde da je svaka priprema za provedbu izbora bacanje novca u vjetar. S tim novcem, tvrdi naš sugovornik, itekako se može napraviti puno toga više i vidljivije od formalnog izbora predsjednika i članova u mjesnim odborima koji preko tih svojih beznačajnih funkcija koriste sitne političke moći za osobne probitke i članove svojih obitelji, kojih se primjera itekako može naći.

Naš sugovornik odgovorno tvrdi da „borbu“ za svoj mjesni odbor može voditi izabrani član Gradskog ili Općinskog vijeća te zastupati interes kvarta ili mjesta u kojem živi. Kao takva osoba daleko više je utjecajnija u gradskim ili općinskim strukturama, kod gradonačelnika i stručnim službama grada.

-Mjesno odbori doista nemaju svoju svrhu. To što oni rade, izabrani predsjednici i članovi, i na koji način lobiraju za kvart ili mjesto u kojem žive to nema nekog presudnog značaja. U rad među svojim biračima trebaju se više uključiti vijećnici u gradskim ili općinskim vijećima koji su izabrani da zastupaju svoje birače, a samim time i sredinu u kojoj žive. Gubiti vrijeme na organizaciju i sve to plaćati doista nema smisla – tvrdi naš sugovornik.

Korak dalje po ovom pitanju već je učinio susjedni nam grad u susjednoj županiji, Nova Gradiška.

-Ozbiljno sjeli i vidjeli što se događalo u zadnjih četiri godine. Mi ne ukidamo nekome da netko ima neku vlast, to su naši odbori, mi upravljamo s 90% tih odbora. Od osam samo smo jedan izgubili na neki način, ostalo su naši ljudi. Smatramo da naši vijećnici, koje smo raspodijelili iz svakog dijela grada, dovoljno dobro brinu o svom gradu i angažiraju se u gradskom proračunu, ta sredstva se ravnomjerno podjele na sve dijelove grada. Nema razloga da trošimo oko 300 tisuća kuna za izbore, kampanje, i sve ono što ide uz izbore za mjesne odbore. Radije ćemo to uložiti negdje u dječja igrališta ili nešto drugo – ističe novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić.

Hoće li se možda netko i iz naših gradova i općina u Požeško-slavonskoj županiji odlučiti na takav potez ostaje nam za vidjeti.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.