TRADICIONALNO SLAVONSKO KOLINJE U OBITELJI SVITLICA IZ MIHALJEVACA: Obilje mesa i krmokoljskih prerađevina /FOTO/

Autor: D.M.

MIHALJEVCI – Poput mnogih, tako je i mihaljevačka obitelj Uroša i Đurđe Svitlica, iskoristila ove dane za obavljanje tradicionalnog slavonskog kolinja. Imali su dva bravca koje su othranili u vlastitom svinjcu tijekom godine. Kolinje je poseban događaj u ovoj obitelji. Okuplja se rodbina, susjedi,  a ne propuštaju ga ni prijatelji iz požeškog HEP-a gdje Uroš radi.

Posla je dosta, ali to nije problem za glavnog mesara Ivana Kronštetera Švabu i rabotu. Ekipa je uigrana. Muški obaraju, šure i pažunjaju svinje, trančiraju polovice, nadjevaju kobasice, kuline i krvavice, peku čvarke.

Mama Đurđa je uz rabotu, priskače gdje je potrebno, toči piće. Punac Milan  brine oko loženja vatre. Kćerka Danijela u kuhinji peče jetricu s bijelim lukom za doručak i priprema ručak. Sin Danijel pomaže Uroševom kolegi s posla Branku Paviću oko pripreme švargla u kalupu.  

Popije se i poneka rakica. Posao ide dobro. Mesa i prerađevina je obilje. Uroš procjenjuje da će dolazak hladnijeg vremena pogodovati boljem čuvanju prerađevina u pušnici. Za ručak se serviraju friške pečene kobasice i krvavica, ruskavi čvarci, pečene krmenadle. Zapjeva se uz odličnu Uroševu Graševinu.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot