TRADICIONALNO SLAVONSKO KOLINJE U OBITELJI SVITLICA IZ MIHALJEVACA: Obilje mesa i krmokoljskih prerađevina /FOTO/

MIHALJEVCI – Poput mnogih, tako je i mihaljevačka obitelj Uroša i Đurđe Svitlica, iskoristila ove dane za obavljanje tradicionalnog slavonskog kolinja. Imali su dva bravca koje su othranili u vlastitom svinjcu tijekom godine. Kolinje je poseban događaj u ovoj obitelji. Okuplja se rodbina, susjedi,  a ne propuštaju ga ni prijatelji iz požeškog HEP-a gdje Uroš radi.

Posla je dosta, ali to nije problem za glavnog mesara Ivana Kronštetera Švabu i rabotu. Ekipa je uigrana. Muški obaraju, šure i pažunjaju svinje, trančiraju polovice, nadjevaju kobasice, kuline i krvavice, peku čvarke.

Mama Đurđa je uz rabotu, priskače gdje je potrebno, toči piće. Punac Milan  brine oko loženja vatre. Kćerka Danijela u kuhinji peče jetricu s bijelim lukom za doručak i priprema ručak. Sin Danijel pomaže Uroševom kolegi s posla Branku Paviću oko pripreme švargla u kalupu.  

Popije se i poneka rakica. Posao ide dobro. Mesa i prerađevina je obilje. Uroš procjenjuje da će dolazak hladnijeg vremena pogodovati boljem čuvanju prerađevina u pušnici. Za ručak se serviraju friške pečene kobasice i krvavica, ruskavi čvarci, pečene krmenadle. Zapjeva se uz odličnu Uroševu Graševinu.

/Foto: D. Mirković/

0 Comment