Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

TRADICIONALNO SLAVONSKO KOLINJE U OBITELJI ĐURINA: Dva dana po starom kutjevačkom običaju

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

TRADICIONALNO SALVONKO KOLINJE U OBITELJI ĐURINA: Dva dana po starom kutjevačkom običaju

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

U obitelji Milana i Mire Đurina, poznatih vinogradara iz Kutjeva, obavljeno je slavonsko kolinje. Po starom kutjevačkom običaju i navikama starijih generacija ono traje dva dana. Odolijevaju žurbi koju nameću moderna vremena. Kolinje je poseban događaj u ovoj obitelji. Okuplja se obitelj, rodbina i kumovi. 


Za Milana, dva smoka, svaki od oko 200 kilograma, utovio je brat Andrija Đurina koji je ostao u obiteljskoj kući u Podgorju. Tamo je obavljeno obaranje, šurenje i pažunjanje svinja. Polovice su dovežene Milanu u Kutjevo gdje su trančirane u manje komade, obrađene šunke i slanine. Sve se to preko noći ocijedilo i ohladilo.


Drugi dan počinje doručkom. Pije se kuhana rakija, jede se jetrica s bijelim lukom, saft sa žgancima, reže se prošlogodišnji kulin i seka. Za stolom je veselo, prepričavaju se dogodovštine a nezaobilazne teme su cijene u trgovinama i nogomet, uspjesi reprezentacije.


Glavni mesari su zetovi, Marijanin suprug Mario Erjavac iz Pleternice i Josipin Mario Filipović iz Podgorja. Imaju pune ruke posla. Trba nekoliko stotina kilograma mesa samljeti i izmješati. Sve se mjeri vagom. S mesarskim topom se nadjevaju kobasice, seke i kulini. Pomažu gazda Milan i priša Stipo Erjavac. Mast tope i peku čvarke kumovi Marijana i Jozo Budimir iz Kutjeva. Na kraju, meso se soli. Sve je gotovo prije mraka koji već dolazi oko 16 sati a s njim i niže temperature koje su dobre za prerađevine.


U kuhinji gazdarica Mira i prija Nada Erjavac razvijaju domaće rezance s jajima za juhu, ribaju hren, motaju sarmu. Peku krofne.


Za ručak se serviraju friške pečene kobasice i krvavica, ruskavi čvarci, pečene krmenadle. Tu je juha od kostiju i mesa, sarma. Pije se Milanova vrhunska graševina i poluslatki rose.

Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.