Požega.eu

TRADICIONALNO MARTINJE KOD KUTJEVAČKE OBITELJI KRSNIK: Uz krštenje mošta i besplatan grah /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | TRADICIONALNO MARTINJE KOD KUTJEVAČKE OBITELJI KRSNIK: Uz krštenje mošta i besplatan grah /FOTO/ Požega.eu | TRADICIONALNO MARTINJE KOD KUTJEVAČKE OBITELJI KRSNIK: Uz krštenje mošta i besplatan grah /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Kutjevačka obitelj Krsnik sedmu godinu za redom uoči Kutjevačkog Martinja otvara svoj dom i prima goste. U najvećem broju su to planinari iz susjednih država koji borave dva pa i tri dana upoznavajući Kutjevo i požeški kraj. U početku je to bila nekolicina da bi ove godine taj broj bio oko dvije stotine posjetitelja.

Za njih je Vinko Krsnik i sam planinar pripremio prikaz martinjskog obreda krštenja mošta u vino što je obavio vinski biskup Ivan Fistrić poznatiji kao Fio Kutjevski. Njemu su u obredu pomagali ministranti iz redova gostiju, Banjalučani Mario Komljenović i Ivica Pojko te kuma Snežana Milotijević iz Valjeva u susjednoj Srbiji i kum Nikola Čegar također iz Banja Luke.

Gosti su počašćeni besplatnim grahom iz kazana a pojedeno je gotovo dvije stotine porcija. Pilo se mlado tek kršteno kao i  već odležalo prošlogodišnje vino. Pjevalo se i plesalo.

Tekst u foto: D. Mirković

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.