Tomo Šedevi dobio spomenicu za 60 godina u vatrogastvu, a M. Baričević, A. Perak i D. Smoljanović za 50 /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

SESVETE – Pod pokroviteljstvom grada Pleternice i Požeško-slavonske županije Dobrovoljno vatrogasno društvo u ovom selu proslavilo je 90 godina rada. Sve je počelo pokaznom vježbom kada je improviziran požar na krovu jednog objekta, a pripadnici DVD Pleternica sa dva navalna vozila su ga gasila pri čemu su prije toga evakuirali osobe.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić predala je ključeve navalnog vozila (donacija Vlade austrijskog Tirola)zapovjedniku DVD Sesvete Domagoju Stojčeviću, a župnik vlč. Josip Klarić blagoslovio je vozilo, objekte i vatrogasce.

Tomislav Stojčević, tajnik DVD-a Sesvete

-Selo se prvi puta spominje 1332. godine, a 1759. otvorena je škola, kasnije su u jednoj godini  osnovani DVD I NK „Vražjak“, a ubrzo je izgrađen vatrogasni dom – kazao je u povijesnom prikazu rada društva njegov tajnik Tomislav Stojčević. Rad društva obnovljen je 1957. godine, ono je danas  nositelj društvenog života u Sesevetama, ima više od 70 članova, dogradili su dom, te nabavili neophodnu opremu za rad operativaca.

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice

-Imate bogatu povijest koje mi nismo ni svjesni, Sesvete su uvijek bile ponosne i dale mnogo poznatih i učenih ljudi, vaš Megdan ćemo urediti sadržajima koji su vam potrebni, te dograditi dom – kazala je čestitajući jubilej gradonačelnica Jozić. Čestitke su još uputili Željko Petrović, dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice koji je predsjedniku DVD Sesvete Marijanu Peraku uručio plaketu uz jubilej, a još su čestitali Marko Ašenbrener, predstavnik Županijske vatrogasne zajednice i Josip Ašenbrener, predsjednik VZ Požeštine.

Željko Jakopović, zamjenik požeško-slavonskog župana

-Vatrogastvo je dobro organizirano,razvijeno  i opremljeno,a dobrovoljnost treba i nadalje biti vaša ključna odlika – naglasio je u čestitci zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović i sve pozvao na više rada kao da nas ima više u našim naseljima.

Spomenicu Hrvatske vatrogasne zajednice za 60 godina rada u vatrogastvu primio je Tomo Šedevi, zatim za 50 godina Matija Baričević, Alojz Perak i Davorin Martin Smoljanović, a dodijeljena su brojna priznanja, plakete i zahvalnice članovima društva, pojedincima i institucijama za potporu i suradnju.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije