To je kirvaj: Žitelji Frkljevaca i Kadanovaca peku pečenke, a žene spravljaju sarmu i kolače /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

FRKLJEVCI / KADANOVCI – Ova dva sela pleterničkog kraja oduvijek drže do tradicije. Jedna od tradicionalnih svetkovina u njihovim domaćinstvima je blagdan svetih Fabijana i Sebastijana kojega slave svake godine i što bi rekli po šokački – to je kirvaj.

Gotovo u svakom dvorištu, što je rijetkost u drugim selima u pripremi za kirvaj, užurbano je ove subote uoči blagdana. Intenzivne su pripreme, peku se pečenke, domaćice prave kolače i sarmu te druge delicije. Tradicija je da vrijedne domaćine i prije kirvaja pohodi rodbina i prijatelji, a ove su godine i novinari zavirili u predkirvajski ambijent.

Muškarci u dvorištima peku pečenke na ražnju i druže se s prijateljima, dakako uz obilatu domaću kapljicu, dok žene u isto vrijeme u kućama pripremaju velike količine sarme i naravno kolača.

Očekivanja su da će selo pohoditi i licitari, a istina ringišpila već dugo godina nema pa su mališani uskraćeni za svoje radosti.

Unatoč brojnim obvezama kao novinari odvojili smo vremena pa samo krenuli po selu Kadanovaca i Frkljevaca iz pravca Bilica. Nešto se dimilo u dvorištu Stjepana Bunčića što nas je natjeralo da stanemo i uvjerimo se što se zapravo zbiva. Zatekli smo kod pecala Štefu, kako ga zovu u tom kraju, inače predsjednika tamošnjeg mjesnog odmora, kako peče pečenku na ražnju. uz njega je bila i njegova majka koja se potrudila sačuvati običaje od zaborava pa je uz vatru stavila da se peče jestiva bundeva zvana Tursun. Ona je sočna i slasna za konzumaciju u što smo se i sami uvjerili. Kažu to je posno jelo koje se nekad spravljalo u danima kad je post i nemrs.

Nismo trebali dugo čekati. Iz susjednog dvorišta preko puta Bunčića dozivao nas je gazda kuće Livaković koji je također u velikim pripremama za kirvaj. I on očekuje veći broj gostij. Kod njega smo zatekli Zlatka Štefančića i Mirka Arambašića koji su mu pomagali u njegovom poslu, jer nije lako ispeći dvije pečenke i da budu slasne i ukusne.

Dok smo bili kod gazde Livakovića proradili su pozivi mobitelima. Saznalo se u selu Kadanovcima da su novinari na svom zadatku. Uslijedio je poziv da dođemo kod obitelji Marijana Novinca koji je se također pripremao za kirvaj i pekao pečenku dok je njegova “bolja polovica” supruga pekla kolače i pravila sarmu za goste i sve dobronamjernike koji dođu na kirvaj. Nije gazda Novinc pekao sam pečenke. Uvijek su u takvim situacijama u pomoći prijatelji koji mogu dobro pojesti i popiti i dobro se podružiti.

Ne trebamo skrivati da smo bili u veoma dobrom društvu Domagoja Katića zamjenika pleterničke gradonačelnice koji održava i njeguje tradiciju u svom kraju. Otišli smo i do njegovog doma gdje je njegov otac Ivica sa svojim bratom Đukom imao pune ruke posla. I oni su pekli dvije pečenke uz koje je pecalo bila više nego dobra gastronomska ponuda od suhomesnatih do pečenih delicija i vrhunskih kapljica kako vina tako i drugih napitaka. Slučajno ili ne zatekao se tamo i Stipa Kovačevića koji je obavio te formalnosti oko pečenja pečenki. On je to obavio ranije pa smo se otišli uvjeriti jel to sve napravljeno kako treba ili ne.

Došavši do obitelji Stipe Kovačevića i njegovog sina Antuna zatekli smo gospođu Nadu Kovačevića, Stipinu ženu i Antunovu majku, kako već isječenu pečenku stavlja i slaže na ovale te priprema za goste koji će već dan prije doći. Paralelno je Nada i sarma privodila kraju koja je bila na “zadnjim izdisajima na starovinskom šparetu” kako to oni već znaju reći.

Mi možemo samo zaključiti da je kirvaj za brojne goste u Frkljevcima i Kadanovcima pripremljen. Da smo imali vremena i da nas nije susreo i u drugom pravcu odveo Mate Lončar, predsjednik Savjeta mladih Federacije Bosne i Hercegovine mi bismo nastavili s pohodima i još doznali kod drugih obitelji u Frkljevcima i Kadanovcima priprema za kirvaj.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88