Tko to ima pravo ukinuti Program „Pomoć u kući starijim osobama“?

Autor: D.K.

POŽEGA – Socijalnu skrb za starijim osobama pruža više različitih ustanova, institucija, udruga i zajednica na način koji je to propisao važeći Zakon o socijalnoj skrbi koji će prema svemu sudeći doživjeti određene izmjene.

Na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnik Franjo Lucić i Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević osvrnuli su se na dosadašnji način kojim se pristupalo osobama kojima je neophodno potrebna pomoć cijeneći želju starih i nemoćnih da žive i ostanu na svom “ognjištu” odnosno u svojoj kući u kojoj su proživjeli cijeli svoj vijek ne želeći ići u dom i privikavati se novom načinu življenja. Izražena je velika ogorčenost zbog pristupanja “redefiniranju” Programa pomoći u kući.

-Program pomoći u kući do dan danas je doista pomagao svima a kao što sam rekao najveća je to pomoć bila onima koji su danas usamljeni a nisam rekao da imamo i korisnika koji doista sklapaju dan sa danom i ne znamo kako će dočekati sutrašnji dan. Generalno gledajući, a govorit ću o razini RH ukupna broj korisnika je 15.500, a zaposleno je ukupno 1.047 ljudi. Vlada RH je ukupno u 2004. godini i sve do danas izdvajala 46 milijuna kuna. Poštovani prijatelji postavljam pitanje koji su to novci u proračunu RH a da ih ne bi bilo i da kako to danas ministarstvo najavljuje pod vođenjem ministrice Opačić jednostavno želi ukinut pomoć u kući i želi oduzet sva ova sredstva koja Vlada RH danas izdvaja i na taj ćemo se način dovest u poziciju da ovim ljudima kojima pomažemo punih 10 godina jednostavno nećemo bit u prilici pomagati – rekaoLucić.

Na konferenciji su se mogla čuti pitanja na koji to način Vlada RH radi pa da nije u mogućnosti pronaći sredstva za pomoć u kući starijim osobama.

-Sadašnja Vlada predvođena SDP-om, predvođena ministricom Opačić želi ukinut ovaj program jer se pravdaju da nemaju sredstava ili kako oni kažu redefiniranje programa što znači i definitivno ukidanje – naglašava Lucić koji nadalje ističe da je sadašnja Vlada za svoje potrebe kupili “pametne telefone” jer sa starima nisu mogli radit, a šta će im pametni telefoni kada ne znaju niti sa starima provoditi ni program a ne znaju provodit ni program gospodarskog razvoja RH. Istovremeno su potrošili  za telefone 45 milijuna kuna. Upravo su potrošili toliko novaca koliko je potrebno da bi ovaj program zaživio i opstao u cijeloj RH – zaključuje Lucić.

Župan Alojz Tomašević se također osvrnuo na aktualnu problematiku pokušavajući dočarati koliko je Programa pomoći u kući važan i bitan.

-Imamo i korisnike koji su zadnji i jedni stanovnici nekih mjesta Požeško-slavonske županije – naglašava Tomašević.

Osobe koje su do sada bile angažirane u tom projektu pomagale su na način da su čistile kuću, kuhale, prale, peglale, krečile, pa se postavlja pitanje što će se dogoditi ako se taj projekt ukine.

-Pogledajmo broj obilazaka koji je učinjen na području naše Županije u cijelosti 55.547 obilazaka. I sad da netko kaže da je to program nevažan i ne bitan i da to treba ukinuti i da je to skupo – rekao je Tomašević.

Konferenciji su nazočili uz nekoliko štićenica zamjenik gradonačelnika Požege Drako Puljašić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnik Lipika te načelnici općina Velika i Brestovac.

Župan Tomašević je na kraju istaknu da bi on ovaj program preuzeo u cijelosti kada bi za to bilo dovoljno novca u županijskom proračunu unatoč tomu što je uloga države da ona vodi brigu o takvim sličnim potrebama.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot