Tko to ima pravo ukinuti Program „Pomoć u kući starijim osobama“?

Autor: D.K.

POŽEGA – Socijalnu skrb za starijim osobama pruža više različitih ustanova, institucija, udruga i zajednica na način koji je to propisao važeći Zakon o socijalnoj skrbi koji će prema svemu sudeći doživjeti određene izmjene.

Na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnik Franjo Lucić i Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević osvrnuli su se na dosadašnji način kojim se pristupalo osobama kojima je neophodno potrebna pomoć cijeneći želju starih i nemoćnih da žive i ostanu na svom “ognjištu” odnosno u svojoj kući u kojoj su proživjeli cijeli svoj vijek ne želeći ići u dom i privikavati se novom načinu življenja. Izražena je velika ogorčenost zbog pristupanja “redefiniranju” Programa pomoći u kući.

-Program pomoći u kući do dan danas je doista pomagao svima a kao što sam rekao najveća je to pomoć bila onima koji su danas usamljeni a nisam rekao da imamo i korisnika koji doista sklapaju dan sa danom i ne znamo kako će dočekati sutrašnji dan. Generalno gledajući, a govorit ću o razini RH ukupna broj korisnika je 15.500, a zaposleno je ukupno 1.047 ljudi. Vlada RH je ukupno u 2004. godini i sve do danas izdvajala 46 milijuna kuna. Poštovani prijatelji postavljam pitanje koji su to novci u proračunu RH a da ih ne bi bilo i da kako to danas ministarstvo najavljuje pod vođenjem ministrice Opačić jednostavno želi ukinut pomoć u kući i želi oduzet sva ova sredstva koja Vlada RH danas izdvaja i na taj ćemo se način dovest u poziciju da ovim ljudima kojima pomažemo punih 10 godina jednostavno nećemo bit u prilici pomagati – rekaoLucić.

Na konferenciji su se mogla čuti pitanja na koji to način Vlada RH radi pa da nije u mogućnosti pronaći sredstva za pomoć u kući starijim osobama.

-Sadašnja Vlada predvođena SDP-om, predvođena ministricom Opačić želi ukinut ovaj program jer se pravdaju da nemaju sredstava ili kako oni kažu redefiniranje programa što znači i definitivno ukidanje – naglašava Lucić koji nadalje ističe da je sadašnja Vlada za svoje potrebe kupili “pametne telefone” jer sa starima nisu mogli radit, a šta će im pametni telefoni kada ne znaju niti sa starima provoditi ni program a ne znaju provodit ni program gospodarskog razvoja RH. Istovremeno su potrošili  za telefone 45 milijuna kuna. Upravo su potrošili toliko novaca koliko je potrebno da bi ovaj program zaživio i opstao u cijeloj RH – zaključuje Lucić.

Župan Alojz Tomašević se također osvrnuo na aktualnu problematiku pokušavajući dočarati koliko je Programa pomoći u kući važan i bitan.

-Imamo i korisnike koji su zadnji i jedni stanovnici nekih mjesta Požeško-slavonske županije – naglašava Tomašević.

Osobe koje su do sada bile angažirane u tom projektu pomagale su na način da su čistile kuću, kuhale, prale, peglale, krečile, pa se postavlja pitanje što će se dogoditi ako se taj projekt ukine.

-Pogledajmo broj obilazaka koji je učinjen na području naše Županije u cijelosti 55.547 obilazaka. I sad da netko kaže da je to program nevažan i ne bitan i da to treba ukinuti i da je to skupo – rekao je Tomašević.

Konferenciji su nazočili uz nekoliko štićenica zamjenik gradonačelnika Požege Drako Puljašić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnik Lipika te načelnici općina Velika i Brestovac.

Župan Tomašević je na kraju istaknu da bi on ovaj program preuzeo u cijelosti kada bi za to bilo dovoljno novca u županijskom proračunu unatoč tomu što je uloga države da ona vodi brigu o takvim sličnim potrebama.

 

Više iz kategorije