Tko je dječak kojem je pripala čast podizati zastavu u čast dolaska predsjednice Grabar Kitarović u Požegu?

Autor: D.K.

POŽEGA – Kada je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prije dva dana svoj predsjednički ured „selila“ u Požegu, među prvima s kojima se pozdravila stajao je dječak u odijelu. On je toga dana, naime, imao važnu zadaću, a to je podizanje zastave uz intoniranje hrvatske himne. Zadatak je obavio besprijekorno, a nas je zanimalo tko je dječak kojem je pripala čast, ali i obveza podići hrvatsku zastavu u čast dolaska predsjednice Grabar Kitarović u Požegu?

Riječ je o Luki Ligenzi iz najudaljenijeg i zasigurno najsiromašnijeg dijela Požeško-slavonske županije. Učenik je 8.b razreda čaglinske osnovne škole.

– Kada je u školu došao poziv da odaberemo učenika koji će podizati državnu zastavu za vrijeme intoniranja himne, vjeroučitelj Krunoslav Pečur predložio je učenika Luku. Obojica su povjereni zadatak shvatili izuzetno ozbiljno i dan prije dolaska Predsjednice uvježbavali su podizanje zastave kako bi pravovremeno, prateći izvođenje himne, i zastava bila podignuta – kažu nam nastavnici OŠ Stjepana Radića u Čaglinu. Dodaju da je Luka skroman dječak, odličan učenik, samozatajan i vrlo pristojan. Osim redovitih školskih obveza, rekreativno igra nogomet te sudjeluje u sportskim natjecanjima u Županiji u sastavu ŠSD Kune.

Luka je rođen 25.rujna 2002. u Požegi. Niže razrede osnovne škole pohađao je u Ruševu, a od 5. razreda je u matičnoj školi.

– S roditeljima živim u Ruševu. Kao i većina mojih školskih prijatelja svako jutro ustajem u 6 sati kako bi stigao u školu, a kući dolazim iza 14 sati. Otac Marijan je zaposlen u Slavonskom Brodu kao bagerist u tvrtki za održavanje cesta. Majka Ružica je domaćica. Imam dva starija brata. Marijan se posvetio duhovnom životu i u Rijeci je u Postulaturi. To je prvi stupanj u početnom odgoju u franjevačkom redu te će jednog dana postati svećenik. Ivan je učenik Poljoprivredno-prehrambene škole, ide u 3. razred za zanimanje agroturistički tehničar. Trenutno stanuje u Kolegiju Požeške biskupije u Požegi. Najdraži su mi predmeti hrvatski jezik i povijest, no nisam još odlučio koju ću srednju školu upisati. – kaže nam Luka.

Luka i njegova braća su od malena odgajani da budu vrijedni i skromni te žive Evanđelje i provode ga u djelo. Ljubav prema vjeri i Domovini su im usadili vrijedni i pošteni roditelji, majka, koja dolazi iz brojne katoličke obitelji s desetero djece i otac Marijan koji ima starijeg brata i mlađu sestru.

– Luka je dijete koje nikada ni s kim nije došao ni u najmanji sukob, uvijek pristojno pozdravi starije i suučenike te je izuzetna čast i ponos imati ga u školi. Luki želimo svu sreću u daljnjem životu, i školovanju, da izabere poziv koji želi i voli te ostane raditi i djelovati u voljenoj i jedinoj nam Domovini – s puno nam ponosa kaže pedagoginja u OŠ Čaglin prof. Ljilja Đurđević.

Više iz kategorije