Tko će nas u budućnosti liječiti? Situacija je više nego zabrinjavajuća!

Autor: D.K.

Prema dostupnim podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odnosno javnozdravstvenoj mreži u Požeško-slavonskoj županiji situacija s brojem liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece, zdravstvene zaštite žena, te djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite nedostaje ne mali broj liječnika, odnosno liječničkih timova.

Tako je nedostatak pet liječničkih timova, ordinacija u djelatnosti opće obiteljske medicine. Po jedna ordinacija obiteljske medicine, odnosno liječnik nedostaje u Požegi, Kaptolu i Pakracu, a dva liječnika u Pleternici.

Ništa situacija nije bolja niti u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece gdje također nedostaje liječnika-specijalista, i to po jedan u Kutjevu i Požegi.

U djelatnosti zdravstvene zaštite žena također je nedostatak liječnika-specijalista, u ovom slučaju samo jedan i to u Požegi.

Što se tiče djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite ti je situacija također zabrinjavajuća. Prema Mreži javne zdravstvene službe nedostaje sedam timova i to u Brestovcu, Jakšiću, Kaptolu, Kutjevu, Pleternici, Požegi i Velikoj.

Mnoge možemo držati odgovornim za trenutno stanje u zdravstvu zbog nedostatka broja liječnika, od vrha vlasti do one najniže razine regionalne i lokalne samouprave. Neke županije ili bolje reći gradovi unazad nekoliko godina aktivno provode poticajnu politiku ostanka domaćih liječnika u svojim mjestima, ali i dolazak iz drugih sredina kojima se omogućava rješavanje trajnog stambenog pitanja i druge pogodnosti.

Kroz analize, u koje se nismo previše upuštali, situacija je još više zabrinjavajuća kada se sagleda odlazak sadašnjih liječnika u mirovinu, za jednu dvije ili tri godine. Imamo li za njih zamjene – one koji završavaju studij medicine?

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek