Tjedan cjeloživotnog učenja u Poljoprivredno-prehrambenoj školi

Autor: D.K.

Prošli tjedan u Poljoprivredno-prehrambenoj školi protekao je u ozračju Tjedna cjeloživotnog učenja koji je UNESCO-ovom inicijativom pokrenut 1999. godine, a svake se godine obilježava u brojnim zemljama i na svim kontinentima. Od pedagoginje Kristine Hip, koja je koordinirala aktivnostima vezanim za Tjedan cjeloživotnog učenja u ovoj Školi, doznajemo kako je održano četiri zanimljive radionice s ciljem senzibiliziranja učenika za izgradnju pozitivnoga ozračja o važnosti i potrebi cjeloživotnog učenja, te promicanja kulture učenja, kao i poticanja osobne motivacije pojedinaca za uključivanje u procese cjeloživotnog učenja.

Mikrobi svuda oko nas

Tjedan cjeloživotnog učenja započeo je u društvu mikroba. Učenice i učenici prvog razreda zanimanja agrotehničarka/agrotehničar aktivno su sudjelovali u radionici pod nazivom Mikrobi svuda oko nas koju je pripremila i provela profesorica Dijana Garbin. Tako su učenice i učenici koji u Nastavnom kurikulum nemaju Mikrobiologiju dobili priliku mikroskopirati i nakratko uroniti u oku nevidljiv svijet mikroba. Posebno im se svidjelo što su sami nacjepljivali mikrobe na hranjive podloge te bojali bakterijske stanice.

Analizom tla do zdrave hrane

Druga radionica koju je pripremila i održala profesorica Ankica Pavlović bila je na temu Analizom tla do zdrave hrane. Radionici su prisustvovali učenice i učenici prvog razreda zanimanja prehrambeni tehničar.

Cilj je bio upoznati ih kako analizom tla mogu unaprijediti biljnu proizvodnju, odnosno postići visok prinos “zdrave hrane” uz zaštitu i unaprijeđenje čovjekovog okoliša. Učenike je upoznala sa sastavom tla te opasnostima od trajnoga gubitaka kvalitetnijih tala uslijed neopravdane i neracionalne prenamjene ili korištenja. Učenicama i učenicima ukazala je na važnosti poznavanja pedoloških svojstava tla budući da je to osnovna pretpostavka za njegovu racionalno korištenje.

Prehrambenim tehničarkama i tehničarima posebno je zanimljivo bilo raditi u  pedološkom laboratoriju u kojem su brzom test metodom određivali pH uzorka tla.

Podučavali svoje vršnjake izradi bureka

U trećoj radionici Antonija Hodak, Mihael Turek i Antonijo Matokić, učenici trećeg razreda, svoje su pekarske vještine demonstrirali učenicima i učenicama poljoprivrednih zanimanja.

Kroz radionicu u školskom pekarskom praktikumu, koju su osmislile i pripremile profesorice Katarina Džalto i Mira Ćaćić te suradnica u nastavi Brankica Podnar, pripremali su omiljene pekarske proizvode; sendviče i burek.

Izazov izrade vučenog tijesta rado su prihvatile Ena Jugović, Klara Marić i Matej Vidović koji se obrazuju u zanimanju agrotehničar te su ovom radionicom dobili odličnu priliku za naučiti nešto novo i učiti od svojih vršnjaka. Kako doznajemo, učenice i učenici koji su sudjelovali u ovoj radionici bili su jako zadovoljni i znatiželjni, a na kraju su počašćeni sokom od kopriva koji su proizvele prehrambene tehničarke i tehničari i biskvitnim kolačima naših pekarica i pekara.

Uzgoj bukovača obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Četvrtu radionicu o uzgoju bukovača osmislila je i provela profesorica Mirela Višaticki koja se pripremila za učenike poljoprivrednih i prehrambenih zanimanja.

Cilj joj je bio skrenuti pažnju na potencijal uzgoja bukovača na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima jer je postupak uzgoja ove ukusne gljive vrlo jednostavan.

Na početku radionica održala je kratko predavanje o carstvu gljiva istaknuvši važnost gljiva u ekosustavu. Ponajviše je govorila o uzgoju gljiva u poljoprivrednoj proizvodnji i mogućnosti zarade.

Drugi dio radionice posebno je zainteresirao učenice i učenike jer je demonstrirala uzgoj micelija u tegli na kartonu.

Pedagoginja Kristina Hip rekla nam je kako su se učenici odlično snašli u ovim radionicama, svidjelo im se doznati što uče učenici drugih zanimanja kao i učiti od vršnjaka, te da će se aktivnosti vezane za Tjedan cjeloživotnog učenja nastaviti i u narednim godinama.

Tekst i foto: Anita Bubak

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot