Tiskovna konferencija požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i predstavnika nadležnih službi: “Sve mjere i aktivnosti koje provodimo su prema smjernicama”

Autor: DK

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević održao je tiskovnu konferenciju na kojoj su između bili dr. Ante Vitalija voditelj Službe epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, mr. Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Željko Grgić, načelnik Policijske uprave požeško-slavonske i Fabijan Barišić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije.

U uvodu tiskovne konferencije župan Tomašević potvrdio je kako je potvrđena prva zaražena osoba korona virusom koja je iz Požeško-slavonske županije, a radi se o jednom policijskom službeniku koji je obavljao poslove na području sisačko-moslavačke županije, gdje je najvjerojatnije i zaražen.

Nakon što je u Sisku uzet uzorak od policijskog službenika isti je 25.ožujka potvrđen pozitivnim. Unatoč pozitivnom uzorku zaraženi policijski službenik, koji je trebao biti u samoizolaciji, osobnim automobilom se zaputio iz Sisačko-moslavačke županije u Požeško-slavonsku, grad Požegu gdje je „nastavio“ samoizolaciju u svom stanu. Koliko je to zakonito i ispravno ostavljamo da o svemu tome nadležne službe donesu konačni stav i poduzmu određene mjere ako budu utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti.   

-Sve mjere i aktivnosti koje se provode na području naše županije one se provode prema smjernicama Nacionalnog stožera civilne zaštite te sve funkcionira bez problema, gotovo besprijekorno. Svi smo u kontaktu, komunikacija je dobra i nema nesporazuma. Svi su ozbiljni i stručni u svom poslu, a zahvalio bih se svim stanovnicima i djelatnicima koji poštuju mjere, one su tu za dobrobit svih nas – rekao je u uvodu tiskovne konferencije župan Tomašević dodajući kako je Požeško-slavonska županija u potpunosti spremna za sve moguće brojke koje bi virus mogao dotaknuti te da su sve ustanove opremljene kao i svi djelatnici su spremni reagirati prema pravilima struke.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević je rekao kako je testirano ukupno 17 osoba, 15 je negativno, a za dvoje se čekaju nalazi koji će biti gotovi tijekom dana.

O prvoj osobi iz Požeško-slavonske županije koja je zaražena korona virusom nešto više je rekao dr. Ante Vitalija voditelj Službe epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

-Dobili smo informaciju da imamo osobu iz naše županije koja je pokazala simptome COVIDa-19 na području druge županije gdje je i testirana. Njegovi simptomi su lakši i nema potrebe da bude hospitiliziran, on je u samoizolaciji i svakodnevno u kontaktu s epidemiologom. Iz izolacije će izaći kad više ne bude imao simptoma i kad nalaz bude negativan. Ova osoba je pozitivna od 25. ožujka, a on je jučer došao kući u Požegu gdje ima sve uvjete samoizolacije. Navedena osoba nije bila kontaktu s drugim osobama na području županije, osim sa susjedom koji mu je pomogao istovariti prtljagu iz osobnog automobila, a susjed je mojom uputom također stavljen u samoizolaciju, iako nije bilo neposrednog kontakta sa zaraženim – rekao je dr. Vitalija napominjući kako je zaražena osoba posljednji put u Požegi boravila 20. veljače.

-Kontakti koje je ova osoba ostvarila na poslu su također stavljeni u samoizolaciju na području Sisačko-moslavačke županije – dodao je epidemiolog dr. Ante Vitalia.

Informaciju da se radi o policijskom službeniku potvrdio je i Željko Grgić, načelnik PU požeško-slavonske.

-Radi o policijskom službeniku zaposlenom u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj, Taj policijski službenik je već duže vrijeme na radu u drugoj županiji gdje se i zarazio. Bio je u stalnom kontaktu s epidemiolozima. Imamo još policijskih službenika koji se trenutno nalaze u samoizolaciji od prije koji nemaju veze s ovim slučajem – rekao je načelnik Grgić te se osvrnuo na prijave oko kršenja mjera samoizolacije.

-Što se tiče prijava i kontrola za kršenje mjera samoizolacije, imamo 516 osoba u samoizolaciji te vršimo kontrolu nenajavljeno. Izvršili smo dosad 338 kontrola, a imali smo 85 dojava od građana te smo utvrdili da je 19 osoba kršilo mjeru samoizolacije. Još jednom apeliramo svim građanima da se drže mjera smoizolacije koje su im zadane – naglasio je Željko Grgić, načelnik Policijske uprave Požeško-slavonske.

Fabijan Barišić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije naglasio je kako njegovi djelatnici imaju dostatan broj zaštitne opreme i odijela što je sve u potpunosti zadovoljavajuće.  

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: