TEMELJ RAZVOJA – Novi projekt Grada Pleternice financiran iz Europskog socijalnog fonda

Gradu Pleternici odobreno je financiranje projekta „Temelj razvoja“. Projekt u ukupnom iznosu od 841.512,04 kn financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., kroz poziv „Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina”. Sam projekt se provodi na području grada Pleternice, a u partnerstvu s Hrvatskim ženskim društvom Pleternica.

Zahvaljujući ovom projektu 20 dugotrajno nezaposlenih osoba dobiti će verificirano osposobljavanje za deficitarnim zanimanja i to za njegovatelja/icu, pomoćnog kuhara/icu i pomoćnog slastičara/ku. Cilj projekta je povećanje mogućnosti za zapošljavanje nezaposlenih osoba Grada Pleternice jačanjem stručnih znanja u deficitarnim zanimanjima i razvojem mekih i prenosivih vještina te jačanje kapaciteta i poboljšanje kvalitete rada stručnjaka koji rade s nezaposlenim osobama na području Grada Pleternice.

Osim verificiranih osposobljavanja nezaposlenima će se pružiti i dodatne edukacije o samozapošljavanju i razvoju informatičkih vještina, kao i kreativne radionice, kako bi povećali svoje kompetencije ključne za povećanje zapošljivosti i lakši ulazak na tržište rada. Isto tako provodi se jačanje kapaciteta stručnjaka koji svakodnevno rade s nezaposlenim osobama u svrhu unapređenja usluga povezanih s pristupom tržištu rada i socijalnim uključivanjem pripadnika ciljane skupine na tržište rada.

Sudionike projekta kojima je omogućeno osposobljavanje prigodnim su riječima pozdravile gradonačelnica Grada Pleternice Antonija Jozić i predsjednica Hrvatskog ženskog društva Dorotea Valenta.
“Ovo je jedan od 22 europska projekta koji se u ovom trenutku provode na području našeg grada. Neki kažu da se mi ne trebamo baviti ovakvim projektima jer ti projekti nisu povezani s djelatnostima Grada, te da bismo mi trebali skrbiti o cestama, infrastrukturi, vodovodu, kanalizaciji, društvenim domovima, socijalnim potporama itd. No, gradu Pleternici itekako je bitno stanje gospodarstva, smanjenje nezaposlenosti na našem području i prekvalifikacije nezaposlenih koji su na tržištu rada i ne uspijevaju pronaći posao zbog toga što im kompetencije nisu u skladu s trenutnim potrebama tržišta. I stoga Grad Pleternica provodi ovaj projekt u partnerstvu s Hrvatskim ženskim društvom, najaktivnijom udrugom vezano za europske projekte na području grada Pleternice,” rekla je gradonačelnica Jozić.

Nama je važno da naši sugrađani pronađu radno mjesto, važno nam je da naši sugrađani ostvare plaću koja je dostojna života u Slavoniji i Hrvatskoj i zato ove projekte i provodimo i radimo bez obzira na to što neki vole reći kako gubimo vrijeme s takvim projektima. Zato sam vrlo ponosna danas na početnoj konferenciji ovog projekta i nadam se da će svim sudionicima projekta edukacije koje će proći i znanje te kompetencije koje će steći, pomoći da pronađu radno mjesto, prvenstveno na području našeg grada i županije, da ovdje ostanu, odgajaju svoju djecu i imaju svoj život,” zaključila je gradonačelnica Jozić.

“Ponosni smo što smo partneri s Gradom na provedbi i ovog projekta. Sretna sam što u našoj zajednici postoje ovakvi hvale vrijedni projekti koji ulažu u znanje, koji su okrenuti onima kojima je pomoć najpotrebnija – nezaposlenima. Nadam se da ćete po završetku ovog projekta pronaći posao ili skupiti hrabrost i pokrenuti vlastite poslove. Ako iz vaše skupine bar jedna osoba pokrene posao ili se zaposli – bit ćemo sretni,” rekla je Dorotea Valenta, predsjednica Hrvatskog ženskog društva.

0 Comment