Tematski razgovor o razvojnim planovima srednjoškolskih ustanova: “Bitna je riječ osnivača srednje škole kako bi se postigao cilj da one daju obrazovane mlade ljude za potrebe gospodarstva”

Autor: D.K.

POŽEGA – Radni sastanak s predstavnicima osnivača srednjih škola, Požeško-slavonskom županijom, ravnateljima tih ustanova, čelnicima jedinica lokalnih samouprava, načelnicima i gradonačelnicima te gospodarstvenicima održao je u Požegi pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo. na sastanku su bili i predstavnici Županijske gospodarske i Obrtničke komore te zavoda zapošljavanja i drugi.

Na sastanku se razgovaralo o trenutnim situacijama u srednjim školama i razvojnim planovima srednjoškolskih ustanova. Svaki ravnatelj srednjih škola predstavio je svoju školu i istakao one bitnije značajke vezane za njihovu školu kao i probleme s kojima se susreću za koje su predlagali prihvatljive izmjene.

-Razgovarali smo i dobili smjernice te odaslali prijedloge što trebamo učiniti kako bi se strukovno obrazovanje podiglo na višu razinu kako bi odgovorilo zahtjevima tržišta rada i privrede. Naše strukovne škole imaju prostore i mogućnosti no pozivam ravnatelje, profesore pa i sindikate da zajedno pronađemo odgovore te definiramo što želimo jer bez kvalitetnog obrazovanja nema ni kvalitetnog gospodarstva – naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević dodajući da Županija kao osnivač škola daje potpunu podršku svima u tom nastojanju.

Bogat radnim iskustvom u srednjim školama pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo koji je bio dugogodišnji ravnatelj takve srednjoškolske ustanove u Slavonskom Brodu naglasio je kako se trebaju iskoristiti za poboljšanje obrazovanja sva raspoloživa sredstva EU koja se nude.

-Sva ona sredstva EU koja su pred nama i koja su nam na raspolaganju njih želimo uložiti u obrazovanje. O osnivaču srednjih škola, dakle županiji, ovisi što će to biti. Uz kriterije koji postoje bitna je i riječ osnivača kako bi postigli cilj da naše škole daju obrazovane mlade ljude za potrebe gospodarstva, odnosno, kako bi značajnije povezali tržište rada i gospodarstvo sa školama – istakao je pomoćnik ministrice Prskalo dodajući kako su ravnatelji ukazali na klasične probleme s kojima se svakodnevno susreću ali i da je potrebno fokusirati se na budućnost.

-Ravnatelji moraju s osnivačem napraviti jedan iskorak i planirati bar pet do deset godina u budućnost. Hrvatska polako hoda, a svijet oko nas trči. Mi moramo početi trčati kako bi stigli razvijeni svijet. Sada pred sobom imamo priliku da ubrzamo, pokušavamo izgraditi sustav a ne jednokratne mjere. Obrazovanje je ozbiljan posao, stabilnost države ovisi i o obrazovanju i želimo izgraditi sustav koji će polučiti rezultate na duge staze. Strukovne škole su povezane s razvojem znanosti, znanost se iznimno brzo mijenja i nužno je promijeniti i uvjete rada u školama, osloniti se na cjeloživotno učenje i kvalitetnije opremanje. To su mjere koje ovise o školama i njihovim jasnim planovima i ciljevima – zaključio je Prskalo.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88