Tema „Hrana i zdravlje“ kroz dvadeset zanimljivih radionica

Autor: D.K.

POŽEGA – Mikroorganizmi u hrani, Smanjimo unos škroba, Grickaj zdravo – samo su neke od dvadeset radionica u kojima danas učenici svih smjerova Poljoprivredno-prehrambene škole uče, druže se i zabavljaju na poučan i praktičan način. Sve aktivnosti provode se u sklopu projektnog programa na temu „Hrana i zdravlje”. Cilj projektnog dana je druženje učenika svih zanimanja kroz radionice, igre i kvizove i usvajanje novih znanja o hrani koju jedemo  i zdravstvenim navikama.

Danas se nastava za sve učenike škole održava u jutarnjoj smjeni, dakle počinje u isto vrijeme, što se  uobičajeno odvija u dvije smjene. Namjera je bila da se na ovaj način nastavnici i učenici bolje upoznaju, više druže i ubuduće još bolje surađuju.

Projektni dan ima za temu „Hrana i zdravlje“, a radionice vode profesori vezani uz svoju grupu predmeta. – Htjeli smo da nastavnici i učenici osjete jedan malo drugačiji oblik nastave, jer smo škola koja ima dosta različitih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, uvidjeli smo da učenici u dvije smjene nemaju interakciju, pa je ovo zamišljeno da svi dođu u isto vrijeme, da osjete vid zajedništva i da učenici poljoprivrednih zanimanja  idu na radionice prehrane, a učenici prehrambenih zanimanja upoznaju kako se hrana proizvodi. Stoga će biti zanimljivo da npr. učenici poljoprivrednih zanimanja sudjeluju u radionici mikroskopiranja hrane ili da u kemijskom laboratoriju analiziraju sok od jabuke – saznajemo od ravnateljice Marije Grgić. Zanimljive će svakako biti radionice o određivanju vrijednosti hrane i ITM, o hrani kroz povijest ili hrani u razlomcima.

Prof. Tonka Šarić ističe kako su skromne spoznaje o značaju pravilne prehrane i stila života, a tegobe i zdravlje se povezuju prečesto i neutemeljeno na genetskom nasljeđu. – Imamo jako male spoznaje o povezanosti hrane i zdravlja, mislimo da su neke stvari usađene u gene i posljedica gena,  a znanost pokazuje da je to nepravilna prehrana i stil života. Zato smo kroz ovaj projektni tjedna htjeli smo približiti problem hrane i zdravlja. Tako je npr. tema naših radionica hrana sa smanjenim udjelom škroba, odnosno ugljikohidrata. Pokazat ćemo kako se mogu povećati nutritivna svojstva određenim dodacima poput buče ili koprive. Malo je poznato koliko je kopriva zdrava, koliko sadrži željeza i kako je jednostavnim komponentama može  obogatiti prehrana – ističe prof. Šarić.

Projektni dan uveselit će i tamburaši, a radionice završavaju nogometnim susretom učenika i nastavnika na sportskim terenima. Među zanimljivim sadržajima svakako je i Škola jahanja i dresura.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek