Tambure vole barok

Autor: Jelenko Topić

Iz pera o prošlostiSLAVONSKA POŽEGA – Od danas Požegom odjekuju festivalski zvuči. Ali u novom ugođaju. Prekrasni ambijent Trga maršala Tita s brojnim baroknim zdanjima pravo je mjesto za zvuk slavonske tambure — poručuju članovi umjetničke komisije novog festivala »Zlatne žice Slavonije 90«. Pokrovitelj festivala je redakcija Večernjeg lista iz Zagreba i Skupština općine Slavonska Požega. Cijeli trg proteklih je dana osvježen i ukrašen svečanom pozornicom, zastavama, plakatima… Tu su i tornjevi za TV kamere radi snimanja priredbe. Postavljeno je i sedam ugostiteljskih šatora, dva od poduzeća Požeška dolina, a ostali od Elestre, ASP-a, te privatnih ugostiteljskih radnji Bastion, Leonardo i Sky. U šatorima tamburaši već štimaju žice za nastupe idućih dana, i to bez razglasa. Pokušaji da se festival i njegove pjesme približe ljubiteljima melosa tog podneblja tako će se sigurno ostvariti.

A današnji program donosi obilje atraktivnih sadržaja. Ispred Crkve sv. Terezi je krenut će povorka s folklorašima i konjskim zapregama. Zaprege će voziti berače grožđe, groficu i sve drugo čime će se simbolično prikazati običaj berbe grožđa i ulazak berača u staru Požegu. Početak će obilježiti pucanj iz vinogradarskog topa, kojim inače požeški vinogradari slave istjerivanje Turaka iz Požege prije 301. godine u poznatoj borbi na brdu Sokolovac iznad grada pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića. A upravo ispred spomenika tom legendarnom narodnom vođi danas polazi povorka s beračima.

Zaprege i kočije stižu iz Ovčara, Požege, Kutjeva i Radovanaca, a iza njih folkloraši i tamburaši KUD-ova »Ivan Goran Kovačić iz Velike, Šijak iz Biškupaca, te gosti, članovi RKUD-a Kristal iz Županje. Nakon ulaska na barokni trg povorka će nastupiti i na otvorenom prostoru, pa će biti mnogo poskočica, pjesme i plesa. Tu će vrijedni vinogradari Požege, članovi Udruženja vinogradara i voćara, prerađivati grožđe u mošt na stari način. Dakako, neće izostati ni degustacija svježeg mošta. Mnogi će probati lanjsko ili neko još starije vino, jer će u povorci sa zapregama biti degustacija poznatih Požeških i Kutjevačkih vina. A uvečer tamburaši dolaze na svoje. Prva večer rezervirana je za tamburaške ansamble Slavonije. Na svečanoj pozornici od 20 sati predstavit će se KUD »Matija Antun Reljković« iz Davora, Romanca iz Sunje, Kristali iz Županje i Slavonski trubaduri iz Štivice. Najboljem od tih ansambala pripast će plakete Večernjeg lista. Nakon njihova nastupa vedro raspoloženje i zabava nastavlja se pod ugostiteljskim šatorima, jer svaki od njih sedam ima zasebne tamburaške sastave koji će se pobrinuti za raspoloženje gostiju. Predsjednik Organizacijskog odbora, odnosno direktor festivala Ivo Pavić koristi priliku da pozdravi sve izvođače i zaželi dobrodošlicu gostima uz zahvalnost svim pojedincima i poduzećima koji su se uključili i pomogli da se obnovi ta vrijedna manifestacija u gradu na Orljavi.

Večernji list, četvrtak 20.09.1990. godina, piše J. Topić

 

Više iz kategorije