Tamburaški sastavi Bekrije, Garavuše, Zlatna dolina te Stjepan Japarić sa samih početaka glazbene karijere – hoćemo li ih prepoznati!?

Autor: D.K.

Zanimljivo je sa vremenskim odmakom dužim od 20 godina vidjeti tamburaške sastave požeškog kraja, prisjetiti se njihovih estradnih početaka i nastupa, kao i osoba koje su u to vrijeme nastupale na festivalima i priredbama. Naš fotoreporter Duško Mirković dao si je truda pribavljajući fotografije iz druge polovine devedesetih, te nešto kasnijih godina.

Među njima se nalaze fotografije nekadašnjeg najpoznatijeg požeškog tamburaškog sastava Bekrije formiranog 1995. godine sa prvom postavom, te još jedna sa nešto izmijenjenim sastavom. Najpoznatije su im pjesme Po prašini i divljini, te Gravušo, garava.

Nešto novije su snimke ženskog tamburaškog sastava Garavuše iz Kutjeva osnovanog 2001. godine, a bilježe dosta nastupa na festivalima Zlatne žice Slavonije u Požegi, zatim Festivalu graševine i pjesme u Kutjevu, koji je ugašen, ali i van granica naše zemlje. Na fotografijama nastupa Garavuša su vidljive promjene u postavi sastava. Snimile su dosta pjesama i albuma. Garavuše su bile prvi ženski tamburaški sastav u našoj zemlji, one još povremeno nastupaju, a sada ima nekoliko istovrsnih sastava kod nas među kojima su najpoznatije Cure iz centra(Koprivnica). Podsjetimo jedno vrijeme su u Buku djelovale Kćeri ravnice.

Kamera je zabilježila i nekoliko nastupa požeškog tamburaškog sastava Zlatna dolina i to kada su pratili požeškog pjevača Stjepana Japarića, pravnika po struci i dugogodišnjeg suca za prekršaje. Oni još djeluju kao peteročlani sastav, a Japarić, koji je u mirovini, još uvijek rado zapjeva poneku novu pjesmu na Zlatnim žicama Slavonije u Požegi, te Zlatnom glasu zlatne doline u Kaptolu. Iza njega je više albuma tamburaške i zabavne glazbe.

Foto: Arhiva, D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek