Tajna vojničkog graha je kuhanje u kazanu i na laganoj vatri [FOTO]

Autor: D.K.

Gdje i kako se hrane hrvatski vojnici u požeškoj vojarni imamo priliku vidjeti za svake prisege ročnika. Svi posjetitelji su pozvani nakon svečanosti u vojničku kuhinju i blagovaonicu na grah s kobasicom. Ta se prilika ne propušta.
Tajna popularnosti vojničkog graha je kuhanje u kazanu što je kod kuće najčešće teško izvesti. Kuhari preporučuju da neka jela, poput sarme i graha, treba raditi u većim količinama i na laganoj vatri.


U blagovaonici je samoposluga i svatko u redu uzima tacnu i pribor te hranu po izboru. A u vitrinama su kruh, juha, nekoliko uglavnom sezonskih salata, obilne porcije graha i posebno servirana kobasica, kolač i sok sa slamkom u tetrapaku.

Ako uzmete sve, trebate biti oprezni da nešto ne izgubite na putu do stola. Nakon završetka obroka svoju tacnu nosite na šalter za pranje.
Grah koji smo dobili dosta je gust i bogat suhim mesom, slaninom i kolutićima kobasice. Nazire se mrkva od povrća. Grah „pojačavate“ kobasicom koju trebate narezati. Okus je pravog vojničkog graha koji je teško opisati jer je ljudski rječnik oskudan.


Blagovaonica je oveća prostorija, skromnog izgleda, ali svijetla i uredna. Sve u svemu ugodna za jelo. Dočekuje vas osoblje, pretežno žene, nasmijane i u bijelim uniformama koje su znalački odabrane i lijepo im pristaju.
Vjerujem da bi vojnički grah trebalo dići na višu razinu, nacionalnog jela i registrirati kao baštinu.


U vojarni je i kantina koja je poput dobrog restorana opremljena svim potrepštinama. Može se popiti kava, sok ili pivo. Ima grickalica i raznovrsnih slatkiša.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek