Tajna je došla sama

Autor: Požega.EU

Kulturni eksponati - CopyPOŽEGA – Nemam običaj kupovati knjige od uličnih prodavača, jer me više ništa ne zanima, ali imam naviku zastati, udisati miris knjiga i gledati naslovne stranice. Tako sam ugledao naslov knjige: ‘Tajne vitezova templara’ od S. J. Hodge tiskanu u Londonu 2013. godine. Kako posjedujem tri knjige o vitezovima templara, te dosta dobro znanje, a nisam njihov opsjednuti sljedbenik, već me izazivaju nedokučive tajne, odlučio sam je kupiti. Rekao sam prodavaču: ‘Ako u ovoj knjizi pronađem i jedan posto nečega što ne znam biti ću zadovoljan.’ On se nasmijao, vratio kusur i tako je počelo…

Odmah sam zapazio da autorica, poznata povjesničarka, hladnokrvno secira sa oštrim skalpelom sve poznate izvore o templarima, pozitivne i negativne. I, tako su se nizali detalji koje nisam znao, a zanimali su me. Na primjer, kako su templari naučili i prenijeli u Europu znanje o rezanju kamena… Tako je, pred sami kraj knjige, došla stranica 186 i naslov: ‘Glave’. I, druge su knjige spominjale glave, ali ovo je bilo nešto posve drugo – detalji optužnice!

Jedna od najčudnijih optužbi Francuskog kralja Filipa Lijepog protiv vitezova templara, 22.rujna, 1307.g, bila je da su štovali glavu umjesto Boga. Dakle, heretici su koji štuju vraga, a što je ludost i glupost! Pored teksta nalazi se slika glave na djetelini od četiri lista spojena sa križem, pronađena 1951. godine, u staroj templarskoj građevini. Naslikana je na daskama i metodom ugljika utvrđeno je da je nastala 1280. godine. Ne zna se koga predstavlja, ali to je originalno vjeran prikaz kamenih glava sa Rudine! Objavljena je i snimka jedne kamene glave sa zidova škotske kapelice gdje se na čelu nalazi križ i izrazito su naglašeni grčevi na licu, obrazima i očima. Međutim, ključan je detalj da iz ‘gnjevnih’ usta  izlaze dvije grane! Gotovo sve Rudinske glave posjeduju taj detalj – iz usta izlazi trava, simbol života nakon smrti!

Rudinske glave, izgled, sugestije i poruke, potpuno odgovaraju opisima iz svih knjiga o templarima. I, što da ja mislim? Da se pravim blesav i gurnem glavu u pijesak? Kome bi to koristilo? Kome smeta istina o Rudinskim glavama? Kakvu to ‘istinu’ ljudi žele? Svima je poznato da su se u tim vremenima kada se krvavo borilo za kršćanstvo glave odsijecale sa lakoćom i predstavljale glavni simbol uspjeha ili poraza. Nitko se nije tako hrabro,  zaneseno, odlučno i žestoko borio za kršćanstvo poput križara vitezova templara. Mnogi su to platili životima, glavama. I nitko za zasluge nije proglašen svecem!

Postoji jedna Rudinskia statua koja prikazuje djevojčicu sa rukama i nogama u lijepoj haljini. I, njene su oči izražajne i krupne, a to znači da je tada bio takav klesarski stil. Ali, usta nisu zgranuta, jer se radilo o nevinom, bolesnom djetetu koje nije poznavalo strahote križarskih ratova. Prilikom arheoloških iskapanja pronađene su kosti djevojčice, te su se svi čudili – otkud ženske kosti u muškom samostanu. Ali, stvari su jasne – to nije bila obična djevojčica, već kćer od neke okrunjene ili plemićke glave, koja je ostala na liječenju u samostanu, a za takve glave postoje druga pravila.

Suština i poanta moga teksta nije stvorena u potrebi da se veličaju i obožavaju vitezovi templari, već da se pokuša rasvijetliti tajna i mit o Rudinskim glavama. Bili smo uvjereni da su na temelju jedne izložbe u Parizu Rudinske glave poznate u svijetu, a sada smo se uvjerili da su potpuno nepoznate. Autorica knjige ništa nije znala o Rudinskim glavama, a da je znala fotografije Rudinskih glava osvanule bi i krasile ovu knjigu, jer je to izuzetno bitno za oslikavanje sadržaja! Tako bi se Rudinske glave nalazile u mnogim svjetskim državama, gradovima, knjižnicama i glavama čitatelja. Tada bi mnogi doznali kako stvarno izgledaju ove magične glave, te gdje se nalazi Rudina i Požega.

Pronađen je u tajnoj vatikanskoj knjižnici Chionski pergament u kojem Papa Klement V utvrđuje da bulom ukida kršćanski vojni red templara, 22.3.1312.g, ali ih ne osuđuje za herezu navodeći kako nisu pronađeni nikakvi dokazi protiv templara, a istraga je bila dugotrajna i temeljita.

Tekst: Ljubiša Aleksić, foto: Duško Mirković   

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot