Svojim dolaskom Zlatne žice Slavonije uz brojnu publiku i goste počastio i premijer RH Andrej Plenković sa suradnicima /FOTOGALERIJA/

Autor: S.P.

Zlatne žice Slavonije ovogodišnjeg Aurea Festa s 20 novih skladbi koje su izvela poznata imena tamburaške glazbe, okupile su i ove godine na Trgu sv. Trojstva u Požegi brojne poklonike tog glazbenog žanra.

Nove skladbe kojima se slavi slavonska miljenica tambura izveli su Šima Jovanovac, Slavonske lole, Stjepan Jeršek Štef, Blanka Došen, Šokci, Satir, Garavuše, Ana Baketarić i drugi. Zlatne žice Slavonije, kao gost gradonačelnika Požege Željka Glavića i županice Antonije Jozić, pratio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Uz predsjednika Vlade Plenkovića bili su i ministar obrane Mario Banožić te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak. Na festivalu je između ostalih bio i požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević.

Uz domaćine i brojne Požežanke i Požežane gosti su uživali u dobroj pjesmi, a dobra pjesma daleko se čuje i dugo odjekuje u srcima publike, kaže nam uvijek rado viđen i na festivalu i u Požegi, Šima Jovanovac.

“Očito još uvijek znam pogoditi pjesmom i energiju i emociju koju ljudi prepoznaju i vole i dok je tako, nastavit ću s ovim što veseli i mene i moju publiku. Skladba sa zvukom tambure dio je našeg identiteta, a drago mi je doći na požeški festival jer ovdje se uvijek ide korak dalje, uvijek se razina podiže više,” rekao je popularni Šima koji je ove godine predstavio skladbu Još poželim.

Za 30-ti nastup na festivalu posebno priznanje od organizatora primile su Slavonske lole. Nakon Aurea Festa Zlatne žice Slavonije, festivala tamburaške glazbe s tradicijom dužom od pola stoljeća, uslijedio je glazbeni omaž posvećen legendi tamburaške glazbe Krunoslavu Kići Slabincu, a potom i koncert Berde banda.

Festival je prigodnim riječima zatvorio požeški gradonačelnik Željko Glavić otvarajući ujedno poziv za sudjelovanjem na sljedećem tamburaškom festivalu dogodine u Požegi.

”Pjesma se u Slavoniji uvijek s puno ljubavi i šokačkog ponosa prenosila s koljena na koljeno. Od prvog Muzičkog festivala Slavonije, daleke 1969 godine, mijenjalo se ime festivala, organizatori, glazbeni direktori – svima smo im neizmjerno zahvalni na ljubavi prema tamburaškoj glazbi, običaja i zavičaju koju su ugradili u uspješnost i dugovječnost ovog festivala. Njegovanjem tamburaške glazbe u svojih nešto više od pola stoljeća postojanja, požeški je festival dokazao da živi s vremenom, sa svojom Požegom i njezinom dugovječnom i bogatom kulturom i povijesti,” rekao je gradonačelnik.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek