Švicarski Hrvati posjetili poznatog proizvođača kulena u Bjeliševcu (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

BJELIŠEVAC – Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hruška ovih je dana imalo zanimljive goste. Njih više od 40, Hrvata iz Švicarske, vjernih Hruškinih kupaca slavonskih suhomesnatih delicija došlo se po prvi puta uvjeriti od koga to oni dužni niz godina kupuju proizvode kojih se prema njihovim riječima rijetko gdje takvi mogu pronaći.

Velika većina njih aktivni su članovi Kluba “Slavonija Zug”, a porijeklom su iz požeškog, novogradiškog, našičkog i đakovačkog kraja. U Švicarskoj su na “privremenom” radu, svi se često druže sa svojim sunarodnjacima, zemljacima, i gotovo svake godine organizirano posjete jedan dio svoje rodne grude. Prijašnjih su godina posjećivali, Osijek, Baranju, Vukovar, Vinkovce, a ova je godina bila predodređena da posjete Požešku kotlinu i novokapelački kraj u Brodsko-posavskoj županiji.

Svima je njima želja posjetiti kulturne znamenitosti i sve one druge zanimljivosti s kojima se u pojedinom kraju nisu upoznali. Budući da nisu bili niti u podrumima Kutjeva d.d. i tamo su “zavirili” i svi ostali zatečeni netaknutom poviješću nakon čega su se došli okrijepiti na imanje Vjenceslava Hruške o kojem su mnogi od njih puno toga čuli ali ga nisu osobno upoznali iako su Hruškini proizvodi neizostavne namirnice u njihovim hladnjacima u Švicarskoj.

Dolaskom u Bjeliševac nakon dobrodošlice, domaće šljivovice, nakon čega ih je kulenar Hruška upoznao sa načinom proizvodnje kojima je pokazao proizvodni pogon, pušnice i zrionicu gdje su imali što vidjeti. Bilo je puno pitanja, a odgovori su bili za čistu peticu. Nakon razgledavanja, kako je to već i uobičajeno, gozba za obiteljskim stolom na kojemu su se prvo našle delicije, poput kulena, kulenove seke, švargla, slanine, pečene prosušene kobasice u crnom vinu i na kraju slasna kotlovina pripremana na poseban način. Dakako da se na stolovima našla i vinska kapljica koju su samo nastavili kušati i degustirati, a domaćin se pobrinuo i da ugođaj gostima bude što bolji pa im je organizirao mali glazbeni program. Sve njih je svojim milozvučnim glasom počastio Dragan Kapčević uz harmonikaša Marija Sigurnjaka.

Na njihovim licima moglo se vidjeti veliko zadovoljstvo viđenim, a njihov predsjednik Marko Greganović, koji je inače rodom iz Drenja pokraj Đakova nije imao nikakvih primjedbi kao niti njegov prijatelj Pavo Stipić, inače Požežanin.

/Foto: D.Mirković /

 

 

Više iz kategorije