Svi EU raspisani natječaji i oni koji su u pripremi pod budnim su okom vrijedne ekipe Poduzetničkog centra Pleternica: “Držimo korak u žestokom ritmu koji smo sami nametnuli”

Autor: S.P.

“Držimo korak u žestokom ritmu koji smo sami nametnuli – od početka godine, marljivim i upornim radom, prijavili smo oko 60 projekata različitog tipa na različite natječaje. Ponosni smo na to. Naš cilj je povezati sve – poduzetnike, obrtnike, udruge, male i velike – kako bi stvorili sinergiju i očuvali učinkovitost po kojoj smo prepoznatljivi.” kaže direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Barbara Rudež.

Od lipnja 2021. godine Barbara Rudež direktorica je Poduzetničkog centra Pleternica, tvrtke koja upravlja popularnim PLINK-om, poduzetničkim inkubatorom, a na tom mjestu naslijedila je aktualnu gradonačelnicu Mariju Šarić. Poduzetnički centar i PLINK od svog osnutka temelj su povoljnom poslovnom okruženju grada, oslonac mnogima pri pokretanju poduzetničkih pothvata te ishodište uspješnih projekta financiranih EU sredstvima, po čemu je Pleternica poznata i u nacionalnim razmjerima. Dobar ritam nastavlja se i pod novim vodstvom, kaže nam direktorica Rudež.

Iako ste već bili dio tima Poduzetničkog centra, sada ste na čelu te ustanove. Kakvi su dojmovi?
U Poduzetničkom centru sam već gotovo šest godina, na mjestu direktorice sam od lipnja prošle godine. Centar piše projekte obiteljskim gospodarstvima, udrugama, poduzetnicima i obrtima te Gradu, a svake godine bilježimo rast broja obrtnika i broja zaposleni. Centar upravlja Inkubatorom kroz koji vodimo poduzetnike od samozapošljavanja, otvaranja tvrtke i daljnjih ulaganja do širenja poslovanja u Industrijskoj zoni. Zadovoljna sam kako sve funkcionira, imamo dobru dinamiku i dobre temelje za daljnji razvoj i rad.

Poduzetnički centar i PLINK prepoznatljivi su po rezultatima, no koliko su pandemija i nastale okolnosti utjecali na rad?
Unatoč epidemiološkoj situaciji uspjeli smo ostvariti jako dobre rezultate. COVID 19 donio je pred sve nove izazove i to traje već dvije godine, ali rezultati su ipak primjetni – tu je pet kvalitetnih investicija vrijednih 100 milijuna kuna s planom zapošljavanja 100 djelatnika, a kada je riječ o Inkubatoru, u 2021. godini, unatoč pandemiji, proveli smo preko 750 sati savjetovanja, odradili 27 okruglih stolova, prijavili smo preko 230 projekata te proveli niz edukacija na temu poduzetništva, provedbi mjera ruralnog razvoja te ostalih tema za malo i srednje poduzetništvo, ali i civilno društvo te fizičke osobe. Uz to, unatoč prilagođenom radu Inkubatora i samog Centra, kroz centar je prošlo preko 2800 osoba koje su iz njega izašle sa željenom informacijom ili uslugom. U 2021. godini otvorili smo i Suvenirnicu u sklopu Muzeja bećarca koja pokazuje dobre rezultate i veliki interes, a sve to, dobra je dinamika kojom nastavljamo i u ovoj godini.

Koliko Inkubator ima trenutačno stanara?
Imamo sedam stanara koji su fizički ovdje u svojim uredima te 17 virtualnih stanara. Stanari u inkubatoru mogu biti pet godina, mi im pružamo podršku, imaju svoje urede gdje, kada potpišu ugovore, prve godine imaju 100% plaćenu subvenciju, potom se postotak kroz godine smanjuje i kako ih s vremenom jačamo te oni stasaju, mogu si sami plaćati još godinu dana troškove inkubacije. Cilj nam je da osnaženi, izađu iz Inkubatora u Poduzetničku zonu, a takvih primjera već imamo. Virtualni stanari su registrirani kod nas, mogu raditi od kuće, no mi smo im podrška – na raspolaganju su im naše prostore, apliciramo njihove projekte na natječaje, provodimo im edukacije i sve što se ukaže kao potreba.

Kakvi su planovi za 2022. godinu, što biste istaknuli?
Poduzetnički centar timski je s Gradom Pleternicom, Javnom ustanovom i Turističkom zajednicom pomno pratio interese građana te su tako ustanovljene i aktivnosti kroz cijelu godinu. Tijekom godine će Poduzetnički centar svaku treću srijedu u mjesecu održati Ruralnu srijedu gdje informiramo obiteljska gospodarstva o mjerama ruralnog razvoja. Do sada je interes velik, jer uz te osnovne informacije oni dolaze kod nas u centar kako bismo zajedno pripremili i njihove projekte. U ovoj godini svakog prvog u mjesecu održavat ćemo i PCPL EU- dan gdje će nam ti Dani kroz godinu donijeti brojne edukacije za sve dobne skupine. Cilj nam je informirati javnost o EU projektima koji iz dana u dan mijenju na bolje našu lokalnu sredinu. Konkretno, u siječnju smo odradili EU-dan u vrtiću, krenuli smo s najmlađima i bilo je vrlo veselo, a sada smišljamo druge teme i radionice.

Pomno pratite što se događa s natječajima i pozivima, što je u najavi, a što bi moglo donijeti još dobrih rezultata u Pleternicu?
Pratimo natječaje, sve objavljujemo na našim web stranicama, a imamo i okrugle stolove gdje udruge, poduzetnici, obiteljska gospodarstva mogu dobiti pravovremene informacije. Trenutno su otvoreni natječaji ruralnog razvoja, a u najavi su i nove mjere, a kako je krenula nova financijska perspektiva (znamo da su za ovaj naš dio Slavonije prema karti regionalnih potpora one povećane za 70 posto), čekamo natječaje gdje će se moći prijavljivati mali i srednji poduzetnici. Najave su kako prve takve natječaje možemo očekivati u prvom kvartalu ove godine i željno to čekamo, spremni smo.

Dobra suradnja s Gradom Pleternicom rezultirala je time da je Pleternica prepoznatljiva kao grad projekata, uspješan po povlačenju EU sredstava. Ljestvica je podignuta visoko, koliki je pritisak nastaviti tim ritmom, ako ne i snažnijim?
Ritam je žestok, držimo korak koji smo sami nametnuli, a bitno je da Poduzetnički centar s Gradom sudjeluje na svim projektima koji se na ovom području provode. Zajedno nastojimo privući što više bespovratnih sredstava, sve projekte koje su u provedbi nastojimo uspješno privesti kraju i kako sam rekla, čekamo nove natječaje.

Ima li neki projekt koji se trenutno radi, a koji bi izdvojili kao posebno značajan i velik?
Muzej bećarca, primjerice. Trg bećarca imamo, a u tijeku je faza opremanja Muzeja koji će stvoriti jednu snažnu priču, brendiranu kroz bećarac i nematerijalnu kulturnu baštinu. No, od početka godine mi smo marljivim i upornim radom prijavili već oko 60 projekata različitog tipa. Vrlo smo ponosni i na rezultate koje ostvaruje Interpretacijski centar Terra Panonica. Privukli smo brojne posjetitelje, brojke rastu svakodnevno, a dvorana je višenamjenska – od predstava, konferencija, edukacija, kulturnih sadržaja. Imamo dobro osmišljene projekte za dobrobit zajednice i to je naš utvrđeni koncept rada. Ono što je naš cilj – povezati sve – poduzetnike, obrtnike, udruge, male i velike – kako bi stvorili jednu sinergiju i ostvarili učinkovitost.

Foto: D. Krstanović

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88