Svetkovina je sv. Blaža – dan kada se dijeli blagoslov grla

Autor: D.K.

O blagdanu sv. Blaža svake se godine po crkvama dijeli blagoslov grla. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: „Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!“ Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.

Kako je rekao mons. Koren, blagoslov grla podsjeća nas na važnost dara govora i važnost komunikacije na svim razinama.

“Nije to samo komunikacija koja se proteže eterom, nije to komunikacija koja se razliježe s naših propovjedaonica, nije to samo ona komunikacija koja se čuje s određenih govornica, nego je to naša svakodnevna komunikacija. Tom komunikacijom možemo otvoriti i najčvršće zaključana vrata, tom komunikacijom možemo zagrijati i najhladnije srce. Komunikacija je izrazito važna nama ljudima, govor je izrazito važan u našem životu”, poručio je.

Objasnio je kako čovjek svojim glasom može okrenuti drugog čovjeka te natovariti puno crnila na čovjekova leđa koji se može čak i slomiti pod tim teretom.

“Čovjek svojim glasom može oblikovati i jedan lijepi sklad, jedno lijepo suzvučje, a u tom smislu govorimo o daru pjevanju. Kad se ljudi udruže u zbor onda nastaje jedan prekrasan zvuk. To suzvučje može zagrijati i otopiti najveće hladnoće”, istaknuo je župnik zagrebačke župe sv. Blaža mons. Koren.

Prema riječima mons. Korena, mnogi govore samo o blagoslovu grla, a zaboravljaju na molitvu koja štiti od zla.

“Tu bih podsjetio na Sokratove riječi: Jednog dana ga potraži neki čovjek i reče: ‘Znaš li što sam sve čuo o tvome prijatelju? ‘Trenutak’, odgovori Sokrat, ‘prije nego što mi ispričaš volio bih da prođeš jedan brzi test. Jesi li to što mi želiš reći prosijao kroz tri sita?’ ‘Tri sita?’ ‘Da’, odgovori Sokrat, ‘prije nego što ispričaš neke stvari o drugome, dobro je uzeti malo vremena i prosijati ono što želiš reći. To nazivam test od tri sita! Prvo je sito ISTINE. Jesi li provjerio da li je istina ono što mi želiš ispričati?’ ‘Ne, pa i nisam. Nisam vidio, samo sam čuo kako pričaju.’ ‘Dobro! Ne znaš je li to istina. Probajmo ponovo: pokušajmo prosijati drugačije, sad ćemo uzeti sito DOBROTE. Ono što mi želiš ispričati o prijatelju, je li nešto dobro?’ ‘Ne, baš suprotno! Čuo sam kako se tvoj prijatelj loše ponio.’ ‘Dakle’, nastavi Sokrat, ‘želiš mi ispričati loše stvari o prijatelju, a nisi siguran jesu li istinite. To i nije baš ohrabrujuće! Još uvijek možeš proći test, jer je ostalo još sito KORISTI. Je li korisno da mi ispričaš sve što je moj prijatelj učinio? ‘Korisno? Pa i ne, ne vjerujem da bi ti to moglo koristiti.’ ‘Dakle’, zaključi Sokrat, ‘ono što mi želiš ispričati nije istina, ni dobro, ni korisno, pa zašto bi mi onda pričao. Ne želim ništa znati od onoga što si mi htio ispričati, i tebi će biti bolje da sve to zaboraviš.’ Blagoslov grla je podsjetnik na stvarnost života u koju želimo uvesti samo istinito, dobro i korisno”, poručio je župnik zagrebačke župe sv. Blaža mons. Zlatko Koren.

Izvor.hkm.hr

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek