Sveti Nikola darove nosi: U pleterničkom kraju milijuni infrastrukturnih eura

Autor: D.K.

PLETERNICA – Obilježavanje Dana grada Pleternice i njenog zaštitnika sv. Nikole započelo je polaganjem vijenaca i služenjem svete mise nakon koje je održana svečana sjednica Gradskog vijeće grada Pleternice na kojoj su bili brojni uzvanici i gosti.

Uz goste, predstavnike javnih tvrtki, županijskih ustanova i institucija, predstavnike vojske i policije, kulturnih i društvenih institucija, udruga s područja grada Pleternice, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, roditelja i obitelji poginulih branitelja i drugih na svečanoj sjednici pozdravili su državnog tajnika Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimira Žunca, zastupnika u Hrvatskom saboru Franju Lucića, počasnog građanina grada Pleternice, generala Mladena Markača, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josipa Aladrovića, zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Davora Vukmirića sa suradnicima, predsjednicu Županijske skupštine Požeško-slavonske županije Josipu Miličević, prof.dr.sc. Željka Glavića, ravnatelja Opće županijske bolnice Požega i predsjednika Gradskog vijeća Požega, načelnika općine Tomislavgrad Ivana Vukadina i načelnika općine Posušje iz Branka Bagu, gradonačelnicu grada Ozlja Gordana Lipšinić kao i druge gradonačelnike i načelnike i njihove zamjenike s područja Požeško-slavonske županije i drugih mjesta.

Nakon kratkog filma o Pleternici svim nazočnima se obratila gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić koja se osvrnula na brojne projekte koji su odrađeni i jako dobro vidljivi, što je rađeno sve na dobrobit žitelja Pleternice i drugih mjesta koja joj pripadaju.

-Kako bismo opravdali status u TOP10 hrvatskih gradova po povlačenju sredstava EU fondova moram reći da se danas u Pleternici provode 4 EU projekta. Jedan od njih je prekogranični projekt Kulturna ruta bećarca i gange kojeg provodimo u partnerstvu s našim prijateljima iz Tomislavgrada. Projekt je ukupne vrijednosti 17,5 milijuna kuna, a između ostalog obuhvaća i izgradnju središnjeg gradskog trga – trga bećarca i muzeja bećarca. Zašto bećarac? Iz jednostavnog razloga jer je to hrvatski napjev, nematerijalna kulturna baština upisana čak i u registar UNESCO-a i jer je grad prije 4 godine, a na inicijativu najboljeg turističkog vodiča u RH, gosp. Štibrića, zaštitio naziv Muzeja bećarca kao prvog i jedinog u svijetu. Na taj način željeli smo pozicionirati naš grad na turističku kartu Europe. Uz Svetište Gospe od Suza i vjerski turizam, vinske ceste, gastronomiju, enologiju i poznatu slavonsku gostoljubivost vjerujem da Pleternica ima što ponuditi svijetu. I možda su nam koraci mali, ali koračamo naprijed, bilježimo povećan broj smještajnih kapaciteta, noćenja i boravaka – istakle je između ostalog gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić dodajući kako se preko puta budućeg gradskog trga izvode se radovi na rekonstrukciji Multimedijalne dvorane – budućeg interpretacijskog centra Terra Panonica vrijedan 20,8 milijuna kuna.

-Odmah uz dvoranu i srednju školu nalazi se obnovljeni gradski park. Jučer je zasjao u punom sjaju i iznimno me raduju pozitivne reakcije mojih sugrađana na uređenje pješačkih staza i postavljanje javne rasvjete, ali i na božićne dekoracije. Gradski park se u dvije godine, uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, transformirao u mjesto dnevnog boravka naših sugrađana, a na zadovoljstvo posebice djece zbog novog dječjeg igrališta. Ukupna vrijednost radova je 1,9 milijuna kuna. Velika zahvala Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, vama državni tajniče, za svaku podršku u realizaciji značajnih projekata za naš grad – dodala je i naglasila kako se u neposrednoj blizini gore nabrojanih radova, odvijaju i radovi na rekonstrukciji brane, projekt vrijedan oko 6 milijuna kuna čiji se završetak očekuje tijekom 2018. godine izgradnjom desnog zida te uređenjem korita ispod samog slapa. Nositelj investicije su Hrvatske vode. Cijelokupno izlaganje gradonačelnice Jozić možete pročitati OVDJE.

Zamjenik glavnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić uručio je gradonačelnici Jozić ugovor o sufinanciranju aglomeracije Pleternica u vrijedan 180 milijuna kuna, a riječ je o nepovratnim sredstvima.

Pozdravne riječi u ime svih gradonačelnika i načelnika općina, te čestitke za blagdan uputila je Gorana Lipšinić, gradonačelnica Ozlja.

-Tendencija razvoja ovog grada se nastavlja, rezultati su vidljivi, pa takvim putem treba nastaviti, te povlačiti sredstva ERU kako bi postigli viši standard građana – istakao je u pozdravnoj riječi požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te dodao da je Vlada RH prepoznala projekte u ovoj županiji, a pozvao je na zajednički rad kako bi se razvijalo gospodarstvo ovog kraja.

Sudionicima se obratio i saborski zastupnik Franjo Lucić izrazivši zadovoljstvo postignutim rezultatima grada Pleternice, te projektima za boljitak građana.

-Ova Vlada ima dobar pristup gradovima, općinama i županijama, uvažava njihova mišljenja, iznosi potpora osjetno su povećani, a slijedi fiskalna decentralizacija kroz koju će oni ovisno o stupnju razvoja dobiti još novca- kazao je državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac.

U glazbenom programu nastupili su učenici Glazbene škole –područni odjel Pleternica.

Predsjednik Gradskog vijeća Marijan Aladrović i gradonačelnica Antonija Jozić uručili su nagrade grada. Godišnje nagrade primili su Mateja Ostojić, Mario Borna Mjertan, Kulturno umjetničko društvo Orljava Pleternica, godišnja nagrada Grada Pleternice, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sesvete, Elvio Florian, Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica dok je za počasnog građanina Pleternice proglašen fra Jozo Grbeš.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek