Sveti Blaž nam kuca na vrata: Mještanke Bešinaca uređuju kapelicu posvećenu tom svecu [FOTO]

Autor: D.K.

Malo selo Bešinci smješteno na cesti koja povezuje Kaptol i Podgorje slave blagdan sv. Blaža biskupa i mučenika, zaštitnika bolesti grla. Spomendan se skromno i dostojanstveno obilježava 3. veljače u maloj kapelici u središtu sela. Kako je do tada preostalo nekoliko dana mještanke Danica Bošković i Kata Pavić uređuju i čiste trošno zdanje kapelice.
Za svetkovinu sv. Blaža uz mještane zna samo nekolicina vjernika iz susjednih sela, a osim njih dođu i Bešinčani koji su odselili u Požegu i druga naselja Požeške kotline.

Uz misno slavlje na obredu grličanja se okupi tridesetak vjernika koji traže Nebeski zagovor i moći zaštite od bolesti.

Kapelica je zanimljiva jer su u njoj vrlo lijep oltar i slike, rad Ive Čaklića, poznatog samokug slikara, pučkog pjesnika i sakupljača narodnog blaga, običaja i pjesama kaptolačkog kraja. Središnja slika prikazuje sv. Blaža sa ukriženim svijećama a sa strane su slike sv. Mateja i sv. Antuna.

Svi oni koji odluče prisustvovati misnom slavlju i grličanju, posveti grla, na sam spomendan sv. Blaža u istoimenoj kapelici u Bešincima euharistija će biti slavljena 3.veljače 2023. godine u 11 sati koju će predvoditi kaptolački župnik vlč. mr. Mario Rašić.

Tekst i foto: D  Mirković

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek