Svečanost u požeškoj Stolnoj crkvi: Misa posvete ulja i obnavljanje svečeničkih obećanja /FOTO/

Autor: DK

POŽEGA – Misu posvete ulja na Veliki četvrtak u požeškoj Stolnoj crkvi sv. Terzije Avilske u suslavlju sa 90-ak svečenika predvodio je mjesni ordinarij msgr. dr. Antun Škvorčević. Na misnom slavlju uz druge vjernike sudjelovali su bogoslovi, aspiranti i ovogodišnji krizmanici.

Veliki četvrtak je poseban dan za svećenike jer je to dan kada je Isus Krist sa svojim apostolima proslavio svoju Posljednju večeru i ustanovio svetu Misu, a time i svetu Pričest.

Na Veliki četvrtak slavi se Misa posvete ulja u svakoj biskupiji koju predvodi biskup, mjesni ordinarij, u koncelebraciji sa svim svećenicima koji vrše povjerene službe.

Misno slavlje Posvete ulja poseban je trenutak u cijeloj liturgijskoj godini kada, „kao prezbiterij mjesne Crkve” svećenici okupljeni oko biskupa, promišljaju o svom pozivu – svećeništvu.

Na početku misnog slavlja biskup Škvorčević naglasio je kako Veliki četvrtak ove godine ima posebno značenje jer se slavi o 20. obljetnici uspostave Požeške biskupije i u pripravi za 3. Euharistijski kongres.

Svećenici na Misi posvete ulja biskupu obnavljaju svoja obećanja. Biskup posveti ulja, svete krizme, s kojima se potvrđuju krizmanici i djeca pomazuju na krštenju te svećenici prilikom ređenja i bolesničko ulje, s kojim se pomazuju bolesnici kad im se dijeli sakrament bolesničkog pomazanja.

Na koncu slavlja Mise posvete ulja biskup Škvorčević, nazočni svećenici, đakoni, predstavnici ovogodišnjih krizmanika i drugi vjernici uputili su papi Franji uskrsnu čestitku, koju je pročitao đakon Ivan Ereiz, a svi prihvatili pljeskom. U čestitci koju je potpisao biskup Škvorčević stoji napisano:

„Sveti Oče!
Na misi posvete ulja na Veliki četvrtak okupili su se u požeškoj Katedrali svećenici, đakoni, redovnici i redovnice, bogoslovi, sjemeništarci, vjeroučitelji, predstavnici ovogodišnjih krizmanika te drugi vjernici. Donijeli su na ovo slavlje snažno iskustvo duhovne obnove tijekom minuloga korizmenog vremena, u čijem su središtu bile kateheze o svetoj misi, po kojima su – uz redovite pastoralne programe – željeli se dublje upoznati s otajstvom euharistije da bi mogli u njem plodonosnije sudjelovati. Slaveći danas na čelu s dijecezanskim biskupom spomen ustanove presvete euharistije i sakramenta svetoga reda, svećenici su obnovili vjernost svome pozivu i poslanju u požeškoj mjesnoj Crkvi o 20. obljetnici njezina utemeljenja i u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres.
U ovom trenutku sabranosti i zahvalnosti Isusu Kristu za dar presvete euharistije i svećeništva, posebno zahvaljuju za dar života Vaše Svetosti i služenja općoj Crkvi. Iskazujući Vam svoje osobito sinovsko poštovanje i odanost, od srca Vam čestitaju svetkovinu Isusova uskrsnuća, uz molitvu da Vam Pobjednik nad smrću udijeli snagu nadvladavati sve protivštine u Vašim dragocjenim nastojanjima oko mira u svijetu i poštovanja svakog čovjeka, napose onoga na rubu društva. Radujemo se susretu s Vašom Svetošću na našem skorom hodočašću u Rim prigodom 20. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije.
Za sva naša pastoralna nastojanja u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres ponizno molimo Vaš poseban Apostolski blagoslov. Ispunjeni vazmenom radošću, sinovski Vas u Gospodinu pozdravljamo.“

/Foto: Marko Krstanović/

 
 
 

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: