Svečanost u požeškoj Stolnoj crkvi: Misa posvete ulja i obnavljanje svečeničkih obećanja /FOTO/

Autor: D.K.

POŽEGA – Misu posvete ulja na Veliki četvrtak u požeškoj Stolnoj crkvi sv. Terzije Avilske u suslavlju sa 90-ak svečenika predvodio je mjesni ordinarij msgr. dr. Antun Škvorčević. Na misnom slavlju uz druge vjernike sudjelovali su bogoslovi, aspiranti i ovogodišnji krizmanici.

Veliki četvrtak je poseban dan za svećenike jer je to dan kada je Isus Krist sa svojim apostolima proslavio svoju Posljednju večeru i ustanovio svetu Misu, a time i svetu Pričest.

Na Veliki četvrtak slavi se Misa posvete ulja u svakoj biskupiji koju predvodi biskup, mjesni ordinarij, u koncelebraciji sa svim svećenicima koji vrše povjerene službe.

Misno slavlje Posvete ulja poseban je trenutak u cijeloj liturgijskoj godini kada, „kao prezbiterij mjesne Crkve” svećenici okupljeni oko biskupa, promišljaju o svom pozivu – svećeništvu.

Na početku misnog slavlja biskup Škvorčević naglasio je kako Veliki četvrtak ove godine ima posebno značenje jer se slavi o 20. obljetnici uspostave Požeške biskupije i u pripravi za 3. Euharistijski kongres.

Svećenici na Misi posvete ulja biskupu obnavljaju svoja obećanja. Biskup posveti ulja, svete krizme, s kojima se potvrđuju krizmanici i djeca pomazuju na krštenju te svećenici prilikom ređenja i bolesničko ulje, s kojim se pomazuju bolesnici kad im se dijeli sakrament bolesničkog pomazanja.

Na koncu slavlja Mise posvete ulja biskup Škvorčević, nazočni svećenici, đakoni, predstavnici ovogodišnjih krizmanika i drugi vjernici uputili su papi Franji uskrsnu čestitku, koju je pročitao đakon Ivan Ereiz, a svi prihvatili pljeskom. U čestitci koju je potpisao biskup Škvorčević stoji napisano:

„Sveti Oče!
Na misi posvete ulja na Veliki četvrtak okupili su se u požeškoj Katedrali svećenici, đakoni, redovnici i redovnice, bogoslovi, sjemeništarci, vjeroučitelji, predstavnici ovogodišnjih krizmanika te drugi vjernici. Donijeli su na ovo slavlje snažno iskustvo duhovne obnove tijekom minuloga korizmenog vremena, u čijem su središtu bile kateheze o svetoj misi, po kojima su – uz redovite pastoralne programe – željeli se dublje upoznati s otajstvom euharistije da bi mogli u njem plodonosnije sudjelovati. Slaveći danas na čelu s dijecezanskim biskupom spomen ustanove presvete euharistije i sakramenta svetoga reda, svećenici su obnovili vjernost svome pozivu i poslanju u požeškoj mjesnoj Crkvi o 20. obljetnici njezina utemeljenja i u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres.
U ovom trenutku sabranosti i zahvalnosti Isusu Kristu za dar presvete euharistije i svećeništva, posebno zahvaljuju za dar života Vaše Svetosti i služenja općoj Crkvi. Iskazujući Vam svoje osobito sinovsko poštovanje i odanost, od srca Vam čestitaju svetkovinu Isusova uskrsnuća, uz molitvu da Vam Pobjednik nad smrću udijeli snagu nadvladavati sve protivštine u Vašim dragocjenim nastojanjima oko mira u svijetu i poštovanja svakog čovjeka, napose onoga na rubu društva. Radujemo se susretu s Vašom Svetošću na našem skorom hodočašću u Rim prigodom 20. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije.
Za sva naša pastoralna nastojanja u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres ponizno molimo Vaš poseban Apostolski blagoslov. Ispunjeni vazmenom radošću, sinovski Vas u Gospodinu pozdravljamo.“

/Foto: Marko Krstanović/

 
 
 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot