Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježena središnja proslava

Autor: D.K.

UzvaniciPOŽEGA – U nazočnosti brojnih uzvanika, u Gradskom kazalištu Požege održana je svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj je prethodilo polaganje vijenaca kod Spomen križa na Gradskom groblju sv. Ilije i kod spomen obilježja 123. brigade u čast poginulim Hrvatskim braniteljima.

Više izaslanstva položilo je vijence i zapalilo svijeće iskazavši poštovanje prema svim poginulim braniteljima čime je odana i počast svima onima koji su ugradili svoj život u izgradnju neovisne države Hrvatske.

Položeni vijenci i zapaljene svijeće poginulim Hrvatskim braniteljima

Izaslanstvo Grada Požege, gradonačelnik Neferović sa zamjenicima, predsjednik Gradskog vijeća Smolčić sa potpredsjednikom

Izaslanstvo županije, župan Tomašević sa zamjenicima Jakopovićem i Trohom

Izaslanstvo braniteljskih udruga

Izaslanstvo Hrvatske vojske i policije

Izaslanstvo Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević

Izaslansvo Hrvatske demokratske zajednice

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na samom je početku sve nazočne pozdravio i dobrodošlicu zaželio predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Nino Smolčić koji je pročitao i nekoliko pristiglih brzojava u kojima se upućuju čestitke povodom Dana Grada uz isprike zbog ne mogućnosti odaziva iz opravdanih razloga.

Predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić– želim uputiti poruku, kako Vama tako i svim našim sugrađanima, da Gradsko vijeće neće biti ničija marioneta. Tu prvenstveno polazim od sebe pa sve do u vertikali prema gradonačelniku. Predložene odluke nisu i neće biti usvajane po ključu snage jačeg već po snazi argumenata. Prijedlozi ne smiju i neće imati stranačku boju i stranački predznak – u svom je govoru istaknuo predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić.

Na svečanoj sjednici upriličen je kulturno zabavni program kojeg su izvodili Kulturno umjetničko društvo Zlatna dolina iz Požege, Glazbena škola Požege, solistica Marija Ticl i dr.

Gradonačelnik Vedran Neferović

Nazočnima se obratio i domaćin, gradonačelnik Grada Požege Vedran Neferović u kojem je stavio naglasak na razvoj grada i dovršetak započetih projekata.

-U današnje vrijeme Grad Požega je grad novih projekata, grad u kojemu gradska uprava mora biti otvorena prema svim građanima i prema svim investitorima – u svom je govoru naglasio gradonačelnik Neferović.

Župan Alojz TomaševićU svom nadahnutom govoru požeško-slavonski župan Alojz Tomašević poseban je pozdrav uputio generalu Mladenu Markaču, kao prijetelju i zaljubljeniku u naš grad.

– Siguran sam da Požega ima budućnost, znade kojim putem ide, kojim ciljem i na koji način. To je važno znati! To su požežani rekli i prije 326 godina, da samo žele slobodu i živjeti u gradu i za ovaj grad. To su branitelji rekli prije 24 godine, gospodo nemate pravo i nećete ući u ovaj grad jer je ovaj grad grad slobode, nikad pokoren. Nema pravo nitko s njime upravljati i njime vladati osim požežana – istaknuo je župan Tomašević.

Predsjednik Zajednice udruga gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko TurkU ime nazočnih uzvanika obratio se predsjednik Zajednice udruga gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. U pozdravnom govoru je između ostalog istaknuo, što je mnogima bila nepoznanica da je gradonačelnik Požege Vedran Neferović i potpredsjednik Zajednice udruga gradova koja broji 118 članova.

-Danas u vremenima krize, u vremenima kada se teško živi gradonačelnik Neferović zaslužuje čestitke na odrednici prema projektima. Novci iz EU fondova ne dolaze sami, oni dolaze onima onima koji pripreme naj kvalitetnije projekte – istaknuo je Željko Turk.

Nakon pozdravnih govora uslijedilo je uručenje nagrada ovogodišnjima “laureatima” za koje je Gradsko vijeće Grada Požege donijelo odluku na zadnjoj sjednici, 12.veljače 2014. godine.

Nagrade kao javna priznanja dodjeljuju se kao kolektivne nagrade, godišnje nagrada, nagrade za životno djelo te proglašenje počasnog građanina.

Kolektivnu nagradu dobili su Gradski Muzej Grada Požege, Obrt Elektro team iz Vidovaca i tvrtka Dijamant Artuković d.o.o. Godišnju nagradu Grada požege dobio je Zdravko Vujnović, aktualni predsjednik županijeksog Lovačkog saveza. Nagrada za životno djelo pripala je Dragutiun Štirmeru, dugogodišnjem odvjetniku i prvom gradonačelniku Grada Požege nakon lokalnih demokratskih izbora u RH, te prim.dr.Dragutinu Ivanoviću liječnik u Zagrebu koji je porijeklom iz Poljanske. Počasnim građaninom Grada Požege proglašen je general Mladen Markač.

Dragutin Štirmer

Sve nagrade uručio je gradonačelnik Neferović, a u ime svih nagrađenih u svom se obraćanju zahvalio Dragutim Štirmer.

Dobitnici godišnjih nagrada

Na kraju se posebnim i dirljivom govorom general Mladen Markač obratio svim nazočnima zahvalivši na pažnji i poštovanju ostavivši dojam jednostavnog i ugodnog čovjeka, generala i nadasve prijatelja Požege. Mnoge je teškoće i patnje general Markač prošao. Unatoč tomu ostao je jak i čvrst, moralno i duhovno što je potvrdio svojom pristupačnošću kako prema svojim prijateljima tako i prema onima s kojima se tek upoznao.

General Mladen Markač

-Mi Hrvati moći ćemo oprostiti, svaki od Vas ponaosob koliko to može, ali druga strana mora priznati da nam je učinila zlo, a onda tek na to priznanje mi možemo oprostiti. Pozivam vas da ne težite osveti, da ne težite mržnji jer samo na takav način možemo osloboditi svoju dušu i izliječiti se – u svom se govoru na između ostalim osvrnuo general Markač.

General Mladen Markač i Miro Rašić

 

General Mladen Markač i Ante Šolić

General Mladen Markač sa prijateljima

Ferdinand Troha, Mladen Markač, Miro Rašić i Ante Šolić

 

 

 

 

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot