Svečanom povorkom ulicama Jakšića i nastupima KUD-ova uz Mariju Pavković Snašu održana još jedna tradicionalna manifestacija /FOTO GALERIJA/

Autor: DK

JAKŠIĆ – Uz domaćine, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Slavonija” Jakšić još deset društava predstavilo je tradicijsku kulturu svojih krajeva na tradicionalnoj Smotri folklora pod nazivom “Pjesmom u jesen” koja se održala jučer 16. godinu za redom.

U svečanoj povorci, koja se od zgrade općinske uprave zaputila ulicama Jakšića do igrališta jakšićke osnovne škole, i svojim nastupom na centralnoj pozornici predstavili su se, uz domaćine, KUD Elizabeta iz Jalžabeta, KUD “Posavska” iz Oborova, KUD “Seljačka sloga” iz Baranjskog Petrovog Sela, KUD “Sveta Ana – Vučjak” iz Karlovca, KUD “Bratinečko srce” iz Bratine, Matica Slovačka “Kukučin Kuntarić” iz Jakšića, Zavičajno društvo KUD “Rama” iz Pleternice, KUD “Vesela šokadija” iz Gundinaca, Muška pjevačka skupina “Grabarčani” iz Grabarja te KUD “Lovor” iz Trnjana.

Svečanu povorku krasili su konjanici na konjima i svečano uređene zaprege na kojima su se baje i snaše obučene u narodnim nošnjama između ostalih provezli i općinski načelnik Jakšića Ivica Kovačević, njegova zamjenik Mile Barišić te uvijek dragi jakšićki gost požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. U povorci nije ne nedostajalo pjesme i plesa čime su se čuvari tradicijske baštine dičili pred brojnim stanovnicima Jakšića koji su stajali ispred svojih domova i nudli im okrjepu, piće i druge delicije u znak zahvalnosti na njihovom trudu.

Dario Pažin, predsjednik HKUD-a “Slavonija” Jakšić

Prije početka programa na centralnoj pozornici sve je pozdravio i zahvalio svima na dolasku samozatajni i vrijedni predsjednik HKUD-a Slavonija Dario Pažin koji iz godine u godinu sve kvalitetnije organizira tradicionalnu manifestaciju nasljeđujući svog prethodnika i danas požrtvovnog Dragu Čevapovića.

Dobrodošlicu je zaželio svima i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević koji nije skrivao zadovoljstvo na odazivu kako velikog broja KUD-ova tako i gostiju i publike.

Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

-Nakon 20 godina djelovanja našeg kulturno-umjetničkog društva i predsjednika, Drage Čevapovića pa potom i našeg Daria koji su društvo podigli na jedna visoki nivo, mogu reći da gdje god su nastupali, nastupali su nama na ponos.Prezentirali su i Jakšić i Slavoniju i naše običaje, kako u Hrvatskoj tako i izvan granica, po cijeloj Europi na najbolji način. U svakom trenutku mogli smo biti ponosni što to čini jedno lijepo kulturno-umjetničko društvo koje njeguje tradiciju i običaje. Najbolje to potvrđuje i ova manifestacija koju uspješno organiziraju već 16 godina i na kojoj sa svojim gostima predstavljaju ono najbolje – kulturu i običaje. A rade to izvrsno i stoga im čestitam – rekao je Ivica Kovačević načelnik općine Jakšić.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

Smotru je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević na kojem se vidjelo koliko mu znači njegovanje i čuvanje kulturne baštine koju u svakoj prigodi i sam promiče ma gdje bio i nalazi se.

-Kada vidite ovoliko ljepote, ovoliko prekrasnih ljudi koji su ovdje došli, možemo reći kako je to “pjesmom u Jakšić”. Ali, jesen je ipak posebno vrijeme za naše ljude, vrijeme kada se ubiru plodovi, zbraja učinjeno u jednoj godini. Uz sve tegobe, vrijeme je to kada se ljetina sprema, ali i vrijeme kada izlaze naše predivne snaše i djevojke, dolaze baje i prikazuju ruho. Danas sam vidio mladost koja nije zaboravila svoju tradiciju, nije zaboravila ormare svojih majki i baka, nasljeđe svojih očeva i djedova, bogatstvo koje ovaj prostor, ova Slavonija ima – naglasio je Alojz Tomašević.

Nakon smotre i nastupa KUD-ova u pratnji sve prepoznatljivijeg tamburaškog sastava “Srce bećarsko” nastupila je Marija Pavković Snaša koja je okrunila jakšićku manifestaciju svojim prekrasnim pjesmama. Svoju kvalitetu su i samostalno pokazali tamburaški momci Srca bećarskog tako da se manifestacija odvila i duže od planiranog vremena.

Svoje proizvode su na štandovima ponudili i predstavili predstavnici više OPG-ova, a oni koji su bili i za gastro ponudu i to se moglo pronaći jer se organizator i za to pobrinuo.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: