Svečano otvoren novouređeni Mjesni dom u Bertelovcima: “Ima onih koji vole bacati blato na sve ono što je dobro napravljeno”

Autor: DK

BERTELOVCI – Mjesni dom u Bertelovcima prije nešto više od mjesec dana zasjao je u novom ruhu. Prisjećajući se kako je nekad izgledao u današnjem izdanju izgleda ne prepoznatljivo. Tim povodom, kako bi se i svečano to prekrasno zdanje dalo na upotrebu maleno mjestašce u općini Jakišić, Bertelovce počastila je svojim dolaskom ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sa svojim pomoćnikom Davorom Huškom kojima su uz požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i zastupnika u Hrvatskom saboru bili općinski načelnik Jakšića Ivica Kovačević i njegov zamjenik Mile Barišić.

Što se to napravilo i kako se uredilo došli su se uvjeriti i kolege gradonačelnici i načelnici općina s područja Požeško-slavonske županije, gradonačelnici Lipika i Kutjeva, Vinko Kasana i Josip Budimir te načelnici općina Brestovac, Kaptol i Čaglin, Zdravko Mandić, Mile Pavičić i Dalibor Bardač te zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović.

Riječ je o projektu vrijednom gotovo 400 tisuća kuna u sklopu kojih je ugrađena nova stolarija, izvedena vanjska toplinska izolacija od stiropora debljine 14 cm, izrađen novi nadbeton s toplinskom izolacijom te postavljne podne pločice. Uređen je i novi sanitarni čvor, a zamijenjen je stari dotrajali krov i postavljeni su novi vanjsku oluci. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinanciralo je projekt u iznosu od 316 tisuća kuna.

Gotovo je iz svake obiteljske kuće bio netko i od mještana Bertelovaca koji su došli na otvorenje doma s kojima se srdačno susrela i sama ministrica Žalac koja itekako ima osjećaja za svakog malenog čovjeka, posebice iz Slavonije.

S posebnim poštovanjem načelnik Ivica Kovačević pozdravio je sve nazočne i zahvalio na značajnoj pomoći ministrici i njenom ministarstvu koje je pomagalo financiranju i drugih projekata na području općine Jakšić.

-Ne mogu, a ne istaći otkako sam načelnik općine, od 2005. godine do današnjih imam izvrsnu suradnju s Ministarstvom i u tom smo razdoblju realizirali niz projekata. Zadnji je bio prošle godine Dječji vrtić u Jakšiću za koji su govorili kako nije potreban, a danas imamo četvrtu odgojnu skupinu i vrtić je prepun. To mi je drago jer sve projekte radimo za boljitak naših mladih koji će ovdje opstati i ostati i vjerujem, neće tražiti kruh drugdje. Mali smo, imamo 45 kvadratnih kilometara, deset naselja, ali smo kroz sve ove godine bili marljivi. U 11 godina izgradili smo 19 kilometara kanalizacije, tri biopročistača, sportsku dvoranu, vrtić, u svim naseljima napravljena je rekonstrukcija niskonaponske mreže i nova rasvjeta. Ima i novih projekata, aplicirali smo na niz fondova i projekti su u različitim fazama, a siguran sam kako će sva naselja do kraja ovog mandata dobiti vodovod i kanalizaciju. No, u ovom višegodišnjem trudu bilo je zacrtano da u jednom trenutku krenemo i u obnovu mjesnih domova. Ovaj je uređen na diku i ponos mještana kojima ga predajmo na korištenje i čuvanje – rekao je načelnik Kovačević.

Na svojstven način sve nazočne je pozdravio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te čestitao načelniku na svemu što je učinio i na današnjem danu na uređenom domu.

-Ovo je načelnik koji pokazuje i dokazuje djelima kako se voli i izgrađuje svoj zavičaj unatoč poteškoćama. Prijašnja SDP-ova vlada bila je zaboravila Slavoniju, danas je obrnuta slika, imamo našu ministricu Slavonku koja dobro poznaje potrebe ovog područja. Ovo je jedno od 277 naselja u Požeško-slavonskoj županiji i nećemo stati dok i zadnja područna škola ne bude obnovljena i dok ovakvi domovi ne budu baš na ovakvoj razini u svim mjestima – naglasio je župan Tomašević dodajući kako ima onih koji se vole bacati blatom na sve ono dobro, a radi se o ljudima upitnog morala koji pogotovo kroz medije i kojekakvo pisanje napadaju načelnika.

-Ovdje mogu javno reći kako je ovaj načelnik, kako je i sam rekao od male općine koja niti u centru nije imala infrastrukturu danas imaju gotovo sve ono što je potrebno čime se dokazuje kako se voli svoj Jakšić i kako se gradi i izgrađuje i sebe daje sa svojim zamjenikom i vijećnicima koji vole ovaj prostor. Svi oni dižu razinu životnog standarda. Oni koji su gubitnici imaju se pravo ljutiti i neka zadrže dostojanstvo i budu na razini gospode. Ovo je gospodska država, ne država nekih “talabasa”. Svi vi koji ste ovdje nastojte sačuvati jedinstvo jer se samo tako može ići naprijed – dodao je župan Tomašević.

Brojni su projekti koji se poput uređenja Mjesnog doma u Bertelovcima u Požeško-slavonskoj županiji provode uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, o čemu je između ostalog nešto više rekla i ministrica Žalac.

-Bitno je napomenuti da programom koji provodimo po metodologiji europskih strukturnih fondova sigurno doprinosimo jačanju kapaciteta i samih korisnika. U ovoj smo godini kroz Ministarstvo putem ovog programa na području županije financirali deset manjih infrastrukturnih projekata u iznosu od 4,86 milijuna kuna. Ova sredstva financiramo iz državnog proračuna. Kao ministrica regionalnog razvoja i fondova EU želim skrenuti pažnju i na sredstva koja su dostupna i iz europskih fondova. Podigli smo ih na najvišu političku raznu gdje radimo na pojednostavljanju procedura kako bismo olakšali da sve projekte korisnici mogu kvalitetno prijaviti – istakla je ministrica Žalac dodajući kako je su na području Požeško-slavonske županije u provedbi 123 projekta potpore čija vrijednost bespovratnih sredstva iznosi 149,5 milijuna kuna.

-Naredno razdoblje trebalo bi biti još plodonosnije. Dokazali se da u ovoj županiji možete i puno bolje. Upravo zbog vas smo ovdje i spremni smo kao Vlada i ministarstvo posebno raditi na onom što ste zacrtali kao prioritete jer samo zajedničkim aktivnostima možemo ostvariti rast i razvoj u Slavoniji.Projekt Slavonija Baranja i Srijem već provodimo, uvjerena sam da ćemo kroz napore državne, županijske i lokalne sredine kao i privatnog sektora uspjeti da se realizira 2 i pol milijarde iz ove financijske perspektive – zaključila je ministrica.

Novouređeni dom blagoslovio je mjesni jakšički župnik vlč. Tihomir Bilešić.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: