Svečano otvoren E-Inkubator u Pleternici /FOTOGALERIJA/

Autor: S.P.

E-inkubator, projekt vrijedan gotovo 8 milijuna kuna od čega je 93 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj danas je otvorio svoja vrata. E-inkubator četvrta je poduzetničko-potporna institucija na području Grada Pleternice namijenjena poduzetnicima početnicima koji obavljaju neku od djelatnosti IT sektora, najbrže rastućeg sektora gospodarstva u svijetu.

Otvorenjem novog E-inkubatora još jednom se potvrđuje kako Grad Pleternica s pravom nosi Business friendly certificate – BFC certifikat, kojim se potvrđuje povoljno poslovno okruženje za rast i razvoj gospodarstva. E-inkubator je četvrta poduzetničko-potporna institucija na području Grada Pleternice namijenjena poduzetnicima početnicima koji obavljaju neku od djelatnosti IT sektora, najbrže rastućeg sektora gospodarstva u svijetu, predstavljeno je na svečanosti otvaranja kojoj su, uz gradonačelnicu Mariju Šarić, prisustvovali i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, državni tajnik iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, načelnici općina, poduzetnici, te drugi gosti i uzvanici.

E-inkubator, projekt je čiji je nositelj Grad Pleternica, uz partnere Poduzetnički centar Pleternica i Grad Kutjevo. Ukupna vrijednost ovog projekta je 7.724.895,69 kn od čega je 93 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektom je izgrađeno 471.19 kvadratnih metara (neto površine) nove poduzetničke infrastrukture koja podrazumijeva 27 funkcionalnih prostornih jedinica: 11 ureda, 4 box ureda, virtualnu recepciju, 2 konferencijske dvorane, 2 arhive, 2 kuhinje,te skladišni prostor, a poduzetnicima je na raspolaganju i niz savjetodavnih usluga kako bi im se olakšali početni koraci u poduzetničkom svijetu.

Ponos i zadovoljstvo još jednim velikim EU projektom izrazila je gradonačelnica Marija Šarić. “Dobro došli u Grad prijatelj poduzetnika, grad koji s ponosom nosi BFC certifikat. Upravo ta titula obvezuje nas da cijelo vrijeme kontinuirano radimo s ciljem razvoja i rasta poduzetništva. Stoga smo i danas ponosni što otvaramo četvrtu poduzetničku potpornu instituciju. Uz našu Poduzetničku zonu, uz naš Poduzetnički centar, uz naš Poduzetnički inkubator PLINK, danas otvaramo E-inkubator koji treba biti novi vjetar u leđa našim poduzetnicima, jer uklapa se u sve ono što nam donosi Europa, a to je digitalno i zeleno. Sve ono što je propisano novim politikama upravo bi ovdje u E-inkubatoru trebalo zaživjeti. No, ovaj inkubator ne bi nastao da nije bilo ljudi koji su zdušno radili, provodili projekt, pisali sve ono što danas ovdje imamo priliku vidjeti, ” naglasila je gradonačelnica uz zahvalu svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

Kada se projekt pripremao Antonija Jozić bila je na čelu Grada Pleternice i tima koji je radio na njegovoj realizaciji, a danas je svoje zadovoljstvo izrazila kao požeško-slavonska županica. “Ovo je bio vizionarski projekt jer kada smo ga pripremali nismo znali za europske smjernice i politike “digitalno i zeleno”. Međutim, vizionarstvo nije samo na području Grada Pleternice koji danas otvara prostore drugog inkubatora za naše mlade poduzetnike okrenute IT sektoru – ponosna sam županica Požeško-slavonske županije u kojoj je Pakrac prvi izgradio Poduzetnički inkubator, a slijedili su Pleternica, Požega, Lipik i svi su se okrenuli novim tehnologijama. Trendovi koji govore kako se ništa ne događa statistika demantira – nama kontinuirano raste broj tvrtki, trgovačkih društava, obrta… Samo u prošloj godini bilanca obrta je bila 111 u plusu, nama raste i broj zaposlenih i to već četiri godine, stoga budimo ponosni na sve ono što se u županiji događa i na ljude koji u lokalnim sredinama promišljaju i ostvaruju ono za što postoje. Jer, gradovi i općine, Županija, ne postoje kako bi otvarali tvornice i u tim tvornicama zapošljavali ljude. Ali, gradovi i općine i Županija moraju stvoriti povoljno poslovno okruženje, ukloniti sve barijere koje poduzetnicima mogu umanjivati kreativnost. Ovo je važan trenutak ne zbog Grada, gradonačelnice, Županije, već zbog mladih koji će željeti naći svoje mjesto u ovoj poduzetničkoj zgradi, razvijati svoje ideje, rasti i ostati ovdje,” rekla je županica Jozić.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i državni tajnik Mario Šiljeg koji je naglasio kako je u Republici Hrvatskoj bilo 48 projekata sličnih pleterničkom za koje je utrošeno 750 milijuna kuna, od toga 640 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. “Generalna slika je da smo vrlo zadovoljni s realizacijom i interesom budućih poduzetnika koji će svoje mjesto naći u ovim institucijama. Nećemo stati, želimo vidjeti iz ovakvih institucija mlade poduzetnike koji će moći aplicirati na naše sljedeće pozive,” naglasio Šiljeg te najavio novi poziv upravo za male i srednje poduzetnike u iznosu milijardu i devet milijuna kuna za koji su kreirani posebni uvjeti u smislu digitalne i zelene tranzicije.

Uz sve benefite koji se nude mladim poduzetnicima, u donjem dijelu E-inkubatora bit će smještene dodatne poduzetničke potpore institucije poput Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i podružnice FINA-2.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek