Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Svečano obilježena 30. obljetnica postojanja i rada Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

U povodu obilježavanja 30. obljetnice postojanja i rada Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije, u multimedijalnoj dvorani Interpretacijskog centra Terra Panonica u Pleternici, održana je svečana sjednica skupštine.


Prigodnim pozdravnim riječima nazočnim vatrogascima i gostima obratio se predsjednik Dragutin Žnidarec. 


Svečanosti su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović, županica Antonija Jozić, gradonačelnica Marija Šarić, u ime Grada Požege pročelnica Jelena Vidović, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, predsjednik kutjevačkog Gradskog vijeća Branko Vido, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, počasni predsjednici županijske Vatrogasne zajednice Stjepan Pavliček i Željko Petrović i pojedini njeni počasni članovi, predsjednik koordinacije Vatrogasnih zajednica istočne Hrvatske Zdenko Čarapar i predstavnici zajednica pojedinih županija.


Sjednici su prisustvovali načelnik požeške Službe civilne zaštite Slavko Marinac, predstavnik pleterničke Policijske postaje Goran Alaber i župnik Antun Ćorković.


Predsjednik je posebno pozdravio živuće članove Inicijativnog odbora za osnivanje prvog Upravnog odbora Vatrogasne zajednice (Stjepan Pavliček, Željko Petrović, Zdenko Šipec, Željko Knezović, Antun Colosetti i Zlatko Zerdin), te sve članove skupštine i predstavnike vatrogasnih zajednica Požeštine, Pakrac-Lipik i Grada Požege.


U radnom dijelu skupštine nazočni članovi jednoglasno su usvojili Financijski plan i Program rada za 2024. godinu. 


Podnoseći referat o tridesetoj godišnjici postojanja i rada VZ Požeško-slavonske županije, Anamarija Antunović je napomenula kako je osnivačka skupština održana 23. listopada 1993. godine u Velikoj županijskoj vijećnici. Za prvog predsjednika izabran je Stjepan Pavliček iz DVD-a Kutjevo, za zapovjednika Slavko Zec iz DVD-a Našice, a za pročelnika Ureda VZ-a Željko Petrović, koji je na ovoj funkciji bio čak 28 godina te je svojim radom dao izniman doprinos vatrogastvu Županije i Hrvatske.


Prvi predsjednik dužnost je obnašao 16 godina, nasljeđuje ga Željko Petrović koji je na ovoj funkciji 12 godina, do 2021., a njegov nasljednik je današnji predsjednik Dragutin Žnidarec, koji je na ovu dužnost izabran krajem 2021. godine.


Među brojnim aktivnostima, Vatrogasna zajednica je cijelo to vrijeme, među ostalim, sudionik u gašenju požara diljem Hrvatske te u sanacijama poplava i vremenskih nepogoda, a velik trud posvećuje organizaciji osposobljavanja svojih članova. Značajna je suradnja s austrijskom pokrajinom Tirol iz koje stižu vrijedne donacije u vidu vatrogasnih vozila i opreme.  


Zaključujući izlaganje, Anamarija Antunović je istaknula kako na području Požeško-slavonske županije danas djeluju tri Vatrogasne zajednice, 54 dobrovoljna vatrogasna društva, 2 DVD-a u gospodarstvu i dvije Javne vatrogasne postrojbe. To su organizacije sa 4760 članova, među kojima je 1112 članova vatrogasne mladeži i pomlatka, a na raspolaganju je 181 vatrogasno vozilo.


Na skupštini su podijeljene zahvalnice živućim članovima Inicijativnog odbora za konstituiranje Vatrogasne zajednice i članovima Upravnog odbora Zajednice, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, Požeško-slavonskoj županiji, Službi civilne zaštite Požega i počasnom članu Miji Brlečiću.


U povodu obilježavanja ove obljetnice, Požeško-slavonska županija dala je izraditi zastavu koju je kuma županica Antonija Jozić uručila predsjedniku Vatrogasne zajednice Dragutinu Žnidarecu, a blagoslov posvete zastave uz prigodnu molitvu obavio je pleternički župnik Antun Ćorković.


Prigodnim pozdravnim riječima sudionicima skupštine obratili su se Stjepan Pavliček, Slavko Marinac, gradonačelnica Marija Šarić, Zdenko Čarapar, županica Antonija Jozić i glavni vatrogasni zapovjednik HVZ-a Slavko Tucaković.  


U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici pleterničkog Područnog odjeljenja požeške Glazbene škole i Muška pjevačka skupina Grabarčani iz Grabarja.


Za sudionike svečane sjednice organizirana je zajednička večera u prostoru vatrogasnog doma DVD-a Pleternica.  


 
 Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.