Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Svečana sjednica u prigodi Dana Požeško-slavonske županije /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Svečana sjednica u prigodi Dana Požeško-slavonske županije /FOTO/ Požega.eu | Svečana sjednica u prigodi Dana Požeško-slavonske županije /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Požeško-slavonska županija obilježila je svoju jubilarnu 30. obljetnicu u novijoj hrvatskoj povijesti te 813 godina od prvog pisanog spomena. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na Trgu 123. brigade pored spomen obilježja hrvatskim braniteljima nakon čega je u Gradskom kazalištu Požega održana svečana sjednica Županijske skupštine koju je u ime svih vijećnika prigodnim obraćanjem otvorio predsjednik skupštine Vinko Kasana.Uz domaćine, predsjednika Županijske skupštine, županijske vijećnike i županicu Antoniju Jozić, svečanoj sjednici prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anamarija Blažević, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, županica Karlovačke županije, župani Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, te Koprivničko-križevačke županije, zamjenici župana Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Zadarske županije, saborski zastupnici, zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, generali hrvatske vojske, gradonačelnici i općinski načelnici s područja županije na čelu s gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem, te brojni uvaženi gosti iz javnog, kulturnog, političkog, vjerskog i gospodarskog života.Županica Antonija Jozić poželjela je svima dobrodošlicu u našu županiju te istaknula kako se Požeško-slavonska županija u pisanim dokumentima prvi puta spominje davne 1210. godine, a danas obilježava i 30. obljetnicu njene uspostave u modernoj hrvatskoj državi kada joj je vraćena njena povijesna uloga. „Upravo na današnji dan 1993. godine održana je konstituirajuća sjednica Skupštine Požeško-slavonske županije koja je kroz sve ove godine opravdala svoje postojanje i potvrdila ispravnost dalekosežne vizije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Vizije koja je posebno naglašena u posljednjih nekoliko godina u kojima sadašnja Vlada intenzivno radi na jačanju uloge hrvatskih županija.“ – istaknula je županica Jozić.

„S ovog mjesta uputimo izraze zahvale svim onim znanim i neznanim ljudima, a posebice našim hrvatskim braniteljima, njihovoj žrtvi i žrtvi njihovih obitelji koja je duboko u temeljima neovisne i suverene hrvatske države. Države koju imamo obvezu izgrađivati i stvarati okruženje u kojemu će hrvatski poduzetnici ostvarivati svoje poduzetničke ideje, hrvatske obitelji imati dostojan život, a hrvatski branitelji moći reći: Da, to je država koju sam sanjao i za koju sam se borio!“ – rekla je županica te naglasila kako se ove godine obilježava i 10 godina članstva u Europskoj uniji, zajednici europskih naroda kojoj je Hrvatska oduvijek pripadala i u kojoj danas itekako ima značajnu ulogu.

Županica Jozić istaknula je kako je iza nas još jedna godina dana u kojoj su provedeni brojni projekti, vrijeme u kojemu su se značajna sredstva ulagala u razvoj gospodarstva, poduzetničke zone i potporne institucije, a posebice kroz Program podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema kroz koji je na području Požeško-slavonske županije odobreno preko 4 milijuna eura za razvoj gospodarske infrastrukture, a iz kojeg se u Požegi uspostavlja inovacijski i co-working centar Panora dok se na području gradova i općina izgrađuje infrastruktura potrebna za daljnji razvoj gospodarstva.

Rečeno je i kako su brojna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, grade se deseci kilometara vodoopskrbne mreže, sustava odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda. Brojna su i ulaganja Hrvatskih cesta, a projekt svih projekata je izgradnja brze ceste od Požege do autoceste za koji se čvrsto vjeruje kako će imati snažan utjecaj za daljnji gospodarski razvoj sjedišta županije i okolice.

„Završili smo i projektno tehničku dokumentaciju za Regionalni distributivni centar za voće i povrće vrijedan oko 8 milijuna eura, u Požegi je uspostavljen Fakultet turizma i ruralnog razvoja, kao sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ulagali smo u predškolski odgoj, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, a posebno ističem projekt Regionalnog centra kompetentnosti Panonika u vrijednosti preko 5 milijuna eura. Gradimo novu zgradu Zavoda za hitnu medicinu u Požegi, a na natječaj Ministarstva turizma prijavili smo i veliki projekt zdravstvenog turizma naših Toplica Lipik.“ – rekla je županica te naglasila kako su značaja sredstva usmjerena i u razvoj cjelogodišnjeg kontinentalnog turizma.

„Ponovno moram istaknuti, u svemu što smo radili imali smo snažnu potporu Vlade RH, svih ministarstava, državnih poduzeća i agencija. Na tom putu bili ste nam istinski partneri, a i današnji dolazak vas predsjedniče Vlade i vaših ministara govori tome u prilog. Ispred nas je novo programsko razdoblje i dvostruko više EU sredstava nego u prethodnom. Projekte i programe imamo, podršku vaše Vlade imamo, a također i hrabrosti i odvažnosti.“ – ponosno je istaknula županica rekavši kako će se i nadalje odvažnim korakom nastaviti ostvarivati svi projekti i programi zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli razvoju naše županije.Nakon županice Jozić prigodnim riječima prisutnima se obratila izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anamarija Blažević, a u ime svih župana i njihovih zamjenika predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić svim žiteljima čestitao je Dan Požeško-slavonske županije.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković pozdravivši sve nazočne istaknuo je kako je u kratkom pregledu filma o Požeško-slavonskoj županiji prikazan i trenutak kada je Hrvatski Sabor donosio teritorijalni ustroj Republike Hrvatske koji se zadržava tri desetljeća, koji je temelj našeg teritorijalnog ustrojstva i koji sada ima ne samo svoje povijesne korijene nego ozbiljne funkcionalne rezultate i u pogledu onoga što je jedno od temeljnih politika Vlade RH, a to je ravnomjeran regionalni razvoj.„Nakon toliko sadržajnih riječi o razvoju ovoga kraja Hrvatske na meni je da rezimiram nekoliko temeljnih poruka. Prvo bih zahvalio hrvatskim braniteljima sa ovoga područja na njihovom doprinosu za hrvatsku samostalnost, neovisnost, za našu slobodu, a moja poruka strateških prioriteta za ovu županiju je ta da mislim da ste itekako dobro identificirali koji su to segmenti razvoja, koje su to grane u kojima trebamo nastaviti ulagati u ono što je dobro i pozitivno ovdje u Požeško-slavonskoj županiji.“ – rekao je premijer istaknuvši kako se to prije svega odnosi na poljoprivredu, razvoj malog i srednjeg poduzetništva, ulaganje u baštinu i identitet.

„Svi oni krasni muzeji i projekti na kojima radite govore kako ste uspješno svojim idejama i radom povezali ono što je temelj, što nas sve skupa drži na okupu, kao i razvojne mogućnosti koje imamo u ovom našem vremenu kada imamo ogromnu šansu dati veliki doprinos razvoju Hrvatske pa naravno onda i razvoju Slavonije, Baranje i Srijema. Zato mi je drago da su kroz istoimeni projekt u proteklih sedam godina otkada postoji, zaista uložena velika financijska sredstva, a tu su naravno i ogromna sredstva iz NPOO-a. To govorim zato što ste zaista jedna od agilnih županija, županija koja dobro prepoznaje šanse i gdje se ti rezultati zaista i vide. “ – naglasio je premijer Plenković istaknuvši kako je spoj Požege do Starog Petrovog Sela, do autoceste A3, strateški projekt oko kojega se svi slažu i koji bi Požeško-slavonsku županiju uključio u mrežu Hrvatskih autocesta.

„Veselim se da Vlada RH nastavi podržavati projekte u Požeško-slavonskoj županiji. Rekli smo da ćemo pomoći Slavoniji i više nego prije, a to se vidi i iz naših poteza. U tom partnerstvu napravili smo korake nakon kojih ćemo se osvrnuti na ključne i velike razvojne iskorake ovoga kraja. Čestitam ovogodišnjim dobitnicima nagrada, te svima čestitam Dan Požeško-slavonske županije.“ – na kraju svoga govora rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Najsvečaniji dio Sjednice bila je dodjela županijskih nagrada, a ovogodišnja Povelja zahvalnosti dodijeljena je Nadi Ušurić, dugogodišnjoj pirotheničkarki iz Požege, dok su Godišnje nagrade dodijeljene Vladimiru Štibriću, turističkom vodiču i putopisacu, Dočasničkoj školi „Damir Tomljanović Gavran“ u prigodi 30. obljetnice njenog djelovanja, Nogometnom klubu Jakšić koji je proslavio 90 godina uspješnog rada, Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik koji je već 100 godina Dom i utočište, mjesto sigurnosti, utjehe i smijeha za mnoštvo djece koja su prošla kroz njega, te Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvo Vijenac koje je proslavilo 140. obljetnicu uspješnog djelovanja.

Nagrada za životno djelo Požeško-slavonske županije dodijeljena je prof. dr. sc. Krunoslavu Matešiću, glavnom uredniku Naklade „Slap“ i znanstveniku koji je širinom i značenjem svog opisa izašao iz nacionalnih okvira.Prije samog održavanja svečane sjednice Županijske skupštine, županica Antonija Jozić u svome uredu ugostila je predsjednika Vlade RH zajedno s njegovim suradnicima te održala kratki sastanak s gradonačelnicima s područja Županije. 

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.