Sve se može kad’ se hoće’!

Autor: Jelenko Topić

Na broju 72 slavonskobrodske Strossmayerove ulice, nalazila se oronula kuća koja je predstavljala veliku i izravnu opasnost za građane. Započelo je rušenje sporne građevine pa je promet tim dijelom ceste prijepodne bio onemogućen. Prema riječima izvođača radova, rušenje je bilo iznimno jednostavno, s obzirom na to da nije bilo potrebno primijeniti preveliku silu za uklanjanje kuće koja bi se – ionako – vrlo skoro sama urušila.

Podsjetimo, premda se nekretnina nalazi u privatnom vlasništvu, Grad Slavonski Brod morao je intervenirati kako bi uopće došlo do uklanjanja nesigurne građevine i to zbog velikog broja suvlasnika s kojima je bilo gotovo nemoguće stupiti u kontakt, a koji su stečenu imovinu vidno zapostavili. Po završetku potrebnih radova, Grad će iznosom troškova odrađene sanacije teretiti vlasnike.

To je objavio portal sbplus.hr , a nas je potakao na razmišljanje zbog čega se takvo nešto ne primijeni u drugim gradovima i naseljima. Jedan od takvih, nama najbližih, primjera je zgrada iznad Gradske tržnice tj. na samom početku Ulice Vučjak. Nije nepoznato da su se tu prije dvadesetak godina okupljali beskućnici, a jedan je u njihovom obračunu smrtno stradao! Njih sada u zgradi nema, no ona godinama stoji zapuštena i derutna prijeteći mališanima ukoliko bi se tu došli igrati.

Prije petnaestak godina Grad Požega je sredstvima iz svoga proračuna naredio skidanje urušenog krovišta, te zatvaranje otvora drvenim pločama, a od onda sve to stoji. U međuvremenu je zdanje obraslo raslinjem i travom tako da se mogu okupljati glodavci koji mogu širiti zarazne bolesti.  

Mnogima je izgovor za takvo stanje bila navodna (ne)mogućnost uklanjanja na trošak vlasnika jer se tvrdilo da za takav korak nema zakonskog uporišta. Primjer iz Slavonskog broda to demantira. Zaključno: sve se može kad’ se hoće – rekli bi naši stari!

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot