Sve je spremno za izgradnju kružnog toka u Jakšiću: „Dobivamo lijep i funkcionalan prometni objekt koji će povećati sigurnost svih sudionika u prometu“

Autor: D.K.

Projekt izgradnje kružnoj toka u Jakšiću na križanju državne i županijske ceste, DC51 i ŽC4116 Hrvatske ceste su stavile na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima. To znači da se uskoro pokreće postupak javne nabave za izbor izvođača radova za gradnju kružnog toka uz koji će se izgraditi i nove pješačke staze te rekonstrukcija okomitih parkirališta.

-Mogu reći da se do proljeća može očekivati početak gradnje, odnosno rekonstrukcija navedenog križanja cesta u vrijednosti oko 3,5  milijuna kuna. Jakšić će izgradnjom kružnog toka dobiti jedan novi lijepi, funkcionalan prometni objekt, koji će povećati sigurnost svih sudionika u prometu, kako pješaka i biciklista i svih drugih koji butu tim dijelom prolazili – ističe Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić koji je kroz više godina ulagao napore da se izgradi kružni tok u Jakšiću.

-Gradnjom predmetnog kružnog toka ne mijenja se postojeća trasa državne cest. Projektom je predviđena rekonstrukcija postojećeg raskrižja na način da se izvede tzv. malo urbano kružno raskrižje. Ovakvo rješenje izabrano je nakon razmatranja mogućih opcija te odabrano kao najpovoljnije – dodaje načelnik Kovačević nastavljajući kako se taj tip raskrižja inače se primjenjuje u urbanim sredinama gdje nema dovoljno prostora za komfornija raskrižja, a općenito imaju veću propusnu moć u usporedbi sa standardnim ne semaforiziranim raskrižjima, kao i višu razinu prometne sigurnosti.

-Zbog karakteristike središnji otok projektiran je da se omogući provoznost mjerodavnim vozilima. Dano rješenje moguće je prilagoditi za različita mjerodavna vozila. Budući da se na privozima državne i županijske cesta, očekuju teška teretna vozila, tegljači sa poluprikolicom odnosno vučna vozilo s poluprikolicom ili prikolicom, geometrijske karakteristike privoza su i oblikovana za ova mjerodavna vozila, primjenom složenije geometrije ulaznih i izlaznih rubova, tj. dvocentričnih i trocentričnih krivina – naglasio je Kovačević pojašnjavajući kako će se ukloniti sadašnje autobusno stajalište te da će biti izgrađeno novo zajedno sa peronom i pješačkom stazom uz ugibalište.

-Drugo postojeće autobusno stajalište, sjeverna strana, nalazi se praktično izvan zahvata radova na kružnom toku, te po svom obliku ostaje nepromijenjeno. Od ostalih prometnih površina izvode se nove pješačke staze koje je potrebno dijelom rekonstruirati a manjim dijelom izvesti kao nove radi uklapanja u novoprojektirano stanje. Projektom je predviđena rekonstrukcija postojećih okomitih parkirališta u Osječkoj ulici, te na priključku nerazvrstane ceste. Također, kako bi se spriječilo parkiranje vozila u zoni samog raskrižja, formiraju se i nove zelene površine – zaključuje Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek