SVAKI POGODAN DAN RADNICI U VINOGRADIMA IVE ENJINGIJA: Rezidba loze u punom jeku [FOTO]

Autor: D.M.

Dvadesetak je dana od proslave VincelovaIva kada Ivo Enjingi, poznati vinogradar i vinar iz Hrnjevca, simboličnim rezanjem loze najavljuje početak radova u vinogradima. Vincelovo je tradicija koju Ivo neizostavno njeguje. Međutim, radovi su počeli znatno prije ovog blagdana, još krajem prošle godine jer je u vlastitoj proizvodnji gotovo 65 hektara nasada koje treba završiti u optimalnim rokovima.

Iskustvo je pokazalo da kiša i loše vrijeme mogu otežati ulazak strojeva i radnika u vinograde pa predviđeni poslovi kasne. Ivo predviđa da će rezidba trajati cijelu veljaču i biti završena početkom ožujka.

Trenutno, svaki pogodan dan koristi se za rezidbu loze. Strojno, predrezačem izvršena je korekcija većeg dijela stare loze što znatno olakšava posao rezačima. Rezidbi je predhodila gnojidba stajnjakom. U vinograde je razbacano i zaorano više od dvije tisuće kubika gnojiva iz vlastite proizvodnje s farme goveda red angus. Sva Ivina vina imaju ekološku oznaku pa je gnojidba stajnjakom neminovna u toj proizvodnji.

Zahvaljujući južnim pozicijama vinograda na obroncima Krndije i puhanju blagih vjetrova nije bilo većih teškoća s obilnijim padalinama početkom ljeta. Potom su usljedili dani s dosta sunca , što je pogodovalo lozi. Vinogradi su dali dobre prinose i kvalitetno grožđe. Međutim, neobično za kraj rujna, pao je led koji je uništi grožđe na dvadesetak hektara vinograda namijenjenog predikatnim vinima.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek