Susret je primjer razumijevanja i suradnje

Autor: Jelenko Topić

Gradsko vijeće srpske nacionalne manjine Požege, Parohija Požeška i zamjenik požeško-slavonske županice ispred srpske manjine Nikola Ivanović upriličili su prijem u ozračju predstojećeg blagdana Pravoslavnog Božića koji su slavi 7. siječnja. Nazočili su zamjenik županice Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Požege dr. sc. Borislav Miličević, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, ravnatelji gradskih ustanova i tvrtki, predstavnici udruga i drugi

-Svijet nije naivan, život nije lak, a Bog traži od nas da kroz svjetlost jedinoga sina sagledamo svu istinu. Bog želi da jedan drugoga razumijemo i da si pomognemo, a ovaj susret je primjer razumijevanja i suradnje – istakao je pozdravljajući goste i zahvalivši se na dolasku požeški paroh Nikola Petrović, koji je poveo molitvu tradicionalnim pozdravom Mir božji-Hristos se rodi, te ponudio božićnu pogaču zvanu Česnica. Dio gostiju je Česnicu lomio zajedno sa parohom, a novčić unutar nje kao znak sreće u ovoj godini pronašao je načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić.

-Unazad godinu dana smo u ovom kraju započeli velike aktivnosti i time rješavanje dugo zanemarivanih problema srpske zajednice. Zajedno sa mještanima Laza uređen je društveni dom uz podršku gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića i Srpskog narodnog vijeća, te su stvoreni uvjeti za okupljanja i niz aktivnosti, tu se susreću Srbi i Hrvati, ljudi bez obzira na vjeru i naciju, tamo se proslavlja i obilježava ono dobro i loše što je jedan putokaz kako trebamo živjeti – kazao je u pozdravnoj riječi zamjenik županice ispred srpske manjine Nikola Ivanović, te najavio Svetosavsku akademiju uz blagdan sv. Save krajem ovog mjeseca.

Predstojeći veliki blagdan pravoslavnim vjernicima koji ga slave po Julijanskom kalendaru čestitao je i zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević.

-Empatija prema drugome i drugačijemu mora počivati na uključivosti – naglasio je Miličević. A zamjenik županice Ferdinand Troha je dodao da je svaki Božić vrijeme radovanja i uživanja u obiteljima.

– Budimo dar jedni drugima pa će Božić biti svaki dan u godini – zaključio je Troha.

Okupljeni su se zadržali u kraćem druženju i razgovoru uz ponudu predbožićnih posnih jela koja su uobičajena u prebožićno vrijeme.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek